Ormai István: Elfogadhatatlan a vasúti személyszállítás korlátozása

A polgármester hétfőn levélben fordult Nagy Bálinthoz, az Építési és Közlekedési Minisztérium felelős államtitkárához, illetve Szászfalvi László közreműködését is kérte az ügyben.

Ahogy 2003, 2006-ban, 2009-ben, majd 2020-ban, most újra megfogalmazódott a döntéshozókban a Nagyatád – Somogyszob vasútvonal megszüntetése. A korábbi években ezt a kihasználatlansággal igyekeztek indokolni, most a személyi és tárgyi feltételek hiányával magyarázzák az úgynevezett közlekedésimód-váltást. Ormai István, Nagyatád város polgármestere hétfőn levélben fordult Nagy Bálinthoz, az Építési és Közlekedési Minisztérium felelős államtitkárához, amelyben egyebek között leírta, hogy naponta 16 vonatpár közlekedik a vonalon.

… [ez] már önmagában is jelzi, hogy célirányos, tervszerű és megalapozott menetrend alapján munkába, iskolába, hivatalos ügyeket intézni, szakrendelőbe, kórházba és más fontos célból utazik naponta sok ember vonattal Nagyatádra.

Továbbá kifejtette, hogy a somogyszobi, illetve a nagyatádi vasútállomás előtti terület nem alkalmas az autóbuszok közlekedésére, az utasok fel és leszállására, illetve azt is leírta az államtitkárnak, hogy a buszos közlekedés a közúti forgalom megnövekedésével, balesetveszéllyel jár, valamint a csatlakozások is bizonytalanná válhatnak, hisz a például a hóban csúszkáló buszt nem fogja megvárni Somogyszobon az InterCity.

Ezek miatt azt kérte az államtitkártól, hogy a Nagyatád – Somogyszob vasútvonalon ne vezessék be a vonathelyettesítő buszközlekedést.

Ha a járműhiány miatt erre mégis sor kerül, akkor a „további intézkedésük” meghozatalakor, a vasúti közlekedés műszaki feltételei megteremtésekor elsők között a Nagyatád – Somogyszob vonalon állítsák vissza a vasúti személyszállítást.

A képviselő-testület ma reggeli ülésén a polgármester elmondta, hogy nem ért egyet a Pannonvasút Egyesület által szervezett eseménnyel, ugyanis az önkormányzat azon dolgozik, hogy továbbra is legyen vonatközlekedés Nagyatád és Somogyszob között.

Nemcsak az államtitkárt, hanem a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatóját, valamint Szászfalvi Lászlót, a térség országgyűlési képviselőjét is felkereste Ormai István. A nagyatádi önkormányzat az álláspontjának kialakításában, képviseletében együttműködik Hodorics Katalinnal, Somogyszob polgármesterével is.

– Ez a vasútvonal életképes, szükséges és kihasznált, ami egy járási székhelyet köt össze egy országos fővonallal -mondta a ma reggeli képviselő-testületi ülésen a polgármester.

Megosztás