Kóbor kutyáktól félnek a dél-somogyi falvakban

A járdán már nem megyek, nem tudom, honnan ront ki egy; mindenfelé kutyák csatangolnak, félünk; nem volt még elég a tragédia? – ilyeneket hallani, miközben mind több a kóbor eb, kezelhetetlenné kezd válni a helyzet.

Tucatjával vitetik el a kóbor kutyákat a dél-somogyi falvakból az önkormányzatok a gyepmesteri telephelyre, úgy elszaporodtak, ill. olyan sok kölyköt tesznek ki az emberek errefelé. És csak azért nem többet, mert nincs rá keretük.

Tiszta stressz, ha kilépünk az utcára. A lányomtól is rögtön azt kérdezem, ha elindul itthonról, hogy a telefon nálad van? – így egy kisbajomi édesanya. – Külön oktatást kellett tartani neki, hogy mit csináljon, ha kóbor kutya jön vele szemben: hátráljon, ne nézzen rá közben, de ne is fordítson neki hátat, húzódjon el a közeléből.

A falut mostanában éppen egy husky-keverék tartja leginkább félelemben, az egyik udvarban öt tyúkot végzett ki, a másikban kettőt. Persze, ennél szörnyűbb, ha emberre támad egy kóbor eb. Márpedig a térségben ez is gyakori. Berzencén pár napja felhívást kellett közzé tenni az utcákon garázdálkodó kutyák miatt.

A határmenti nagyközség tavaly márciusban keltett országos figyelmet, amikor egy 78 éves nénire a saját kertjében támadt rá két elszökött kutya, emiatt később a kórházban belehalt a sérüléseibe. Néhány héttel korábban pedig három rottweiler támadt egy nőre ugyancsak Berzencén. 2020 októberében egy kiszökött staffordshire terrier okozott súlyos sérüléseket egy 80 éves asszonynak Segesden. Ugyanazon az őszön Mesztegnyőn támadt rá egy kutya egy kerékpározó asszonyra, aki elesett, és súlyos sérüléseket szenvedett. A 2019 januárjában történt ötvöskónyi kutyatámadás során három working pit bulldog esett neki egy 13 éves fiúnak, aki a kishúgát kísérve védte tőlük, a testén mindenhol megharapták, tépték.

Ha ez így folytatódik, annyira kezelhetetlen lesz a helyzet, mint Romániában. Az elhibázott törvény, a hivatali fellépés és a felelős kutyatartás hiánya miatt úgy elszaporodnak, hogy falkákban kóborolnak az ebek – vetítette előre egy környékbeli pedagógus. – Ráadásul sokan teszik ki errefelé a kölyköket.

Egy kisbajomi asszony is megemlítette, hogy tavaly hat kiskutyára bukkant az erdőszélen, elvitte őket a marcali telephelyre. Máshol elköltözött egy család, a három kutyát egyszerűen otthagyták. Már a közutasok is találnak út szélére kitett kölyköket, legutóbb hétről számoltak be a marcali mérnökség munkatársai. 

Nagyon nagy gondot jelentenek nálunk is az utcán lézengő kutyák, tegnap se mertem elengedni biciklivel az asszonyokat a falu szélére, mert idegen kutyák voltak ott. Tavaly 14-et vitettünk el, évi 740 ezer forintot fizetünk ezért, de még nekünk kell befogni és elzárni, csak úgy jönnek el értük – vázolta az ötvöskónyi helyzetet Szabad Józsefné polgármester. – Itt teszik ki őket, legutóbb is ez történt, megáll egy autó, és itthagy egy vagy több kutyát.

Kisbajomi utcakép - olvasónk fotója.
Kisbajomi utcakép – olvasónk fotója.

A gondokat tetézi, hogy a háznál tartott ebek egy része sincs megfelelő kerítés mögött, nincs oltva és nincs chipeltetve. Így aztán, ha kárt okoz, vagy éppen ebösszeírást tartanak, sokan egyszerűen közlik, hogy nem az övék a kutya, csak beszökött hozzájuk.

Félnek az emberek, mi pedig eléggé tehetetlenek vagyunk – ismeri el Szelidné Gerencsér Angyalka, Kisbajom polgármestere. – Tavaly 12 kutyát vitettünk el, most is legalább huszat kellene, de így is sokba kerül a marcali gyepmesteri teleppel kötött szerződésünk. Nemrég volt egy pályázati lehetőség ivartalanításra a Magyar Falu Programban, több millió forintot is kaphattunk volna, de hiába tettük közzé a felhívást, nem éltek vele az emberek. Nem tudjuk a megoldást.

Kisbajomi utcakép - olvasónk fotója.
Kisbajomi utcakép – olvasónk fotója.

Az enyhe idő miatt Berzencén is aktívabbak lettek a négylábúak, elkezdtek csatangolni az utcákon, a helyi lakosság is felbolydult emiatt. Pár napja közzé is tett az önkormányzat egy felhívást, hogy minden eb tulajdonosa köteles úgy tartani a kutyáját, hogy az senki „testi épségét ne veszélyeztesse, valamint anyagi kárt ne okozhasson”; „elkóborolni, közterületre felügyelet nélkül kijutni ne tudjon”. A felhívást azzal indokolták, hogy az elmúlt napokban ismét sok kutya lődörög az utcákon. Köszönik, és továbbra is várják a bejelentéseket, de – mint írták – az igazi segítség az lenne, „ha a kutya tulajdonosáról is küldenének információt, mert intézkedni hatékonyan elsősorban így tudunk”.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Minden reggel körbejárja az egyik munkatársunk kocsival a falut, az a legkritikusabb napszak, mennek iskolába a gyerekek. Az ebek megjelennek a köztereken, a boltok környékén. Az emberek és a közlekedés biztonságára is veszélyesek – ecseteli a gondokat Kovács Zoltán polgármester. – Van egy réteg, amelyik nem is képes gondoskodni a kutyáiról. Nagyon nehéz a helyzet, főleg, hogy az egész járásban nincs kutyatelep. A lakosság nálunk panaszkodik, mi a járási hivatalnak, ők pedig azt válaszolják, hogy büntetésekkel nem tudják megoldani, mert behajthatatlan a bírság.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Nyilván nem segít a helyzeten, hogy érezhetően romlik a lakosság anyagi helyzete, az emberek egyre inkább önmaguk ellátásával vannak elfoglalva. Ez látszik egyebek között azon, hogy az állatmenhelyek a korábbiaknál kevesebb adományt tudnak összegyűjteni egy-egy akció alkalmával. Említésre érdemes az is, hogy egy év alatt 51 %-kal emelkedtek az állateledelek árai.

Többen megemlítették, hogy nem megfelelő a törvényi szabályozás, és még kevésbé hatékony a végrehajtása. A törvénykezési szigort ugyancsak kifogásolták: emlékezetes, hogy pl. a halálos berzencei kutyatámadás ügyében tavaly novemberben az ügyészség a Kaposvári Törvényszékhez benyújtott vádiratában felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a vádlottal szemben „a gondatlan elkövetésre figyelemmel”. Többek szerint ez aligha bír kellő visszatartó erővel. Rá kell kényszeríteni az embereket a felelős kutyatartásra, ha már neveléssel nem megy, vonták le a végkövetkeztetést.

Megosztás