Még mindig olcsó az atádi jogosítvány

Van olyan régió, ahol már félmillió forintba is kerülhet egy B kategóriás jogosítvány megszerzése, miközben a KSH adatai alapján átlagosan 279 ezer forintért elvégezhető egy tanfolyam. Nagyatádon még ennél is kedvezőbb.

– Indokolatlanul soha nem emeltünk árat – kezdte Horváth István, az Atád Autós-Motoros Iskola vezetője. – Hiába is akarnánk, mert ennél többet nem tudnának megfizetni az emberek. Még tavasszal leültünk az oktatókkal közösen, és megállapodtunk a 7 ezer forintos óradíjban, ez igazodik a kereslethez.

Jelen pillanatban az Atád Autós-Motoros Iskolában 272 ezer 600 forintba kerül a jogosítvány megszerzése, feltéve, hogy minden elsőre sikerül. Ebben benne van a KRESZ- és a gyakorlati oktatás, valamint a vizsgadíjak is. Egyedül az egészségügyi vizsga díját kell külön megfizetni, de ez az autósiskoláktól független, ugyanis azokat a Vöröskereszt szervezi. Az idei évben ez 12 ezer 100 forintba kerül.

Már évek óta online is el lehet végezni a KRESZ-tanfolyamot, de ez a vezető szerint nem feltétlenül jó. A tantermi képzésekre egyre kisebb igény mutatkozik, pedig az oktatók gyakorlati példákon keresztül könnyebben el tudják magyarázni az adott forgalmi szituációkat, illetve nagy előnye a személyes jelenlétnek, hogy a tanulók kérdezni tudnak az oktatótól.

A jogosítványt szerzők demográfiai helyzete megváltozott.

– Régebben, mondjuk öt éve, a tanulóink 70 százaléka diák volt, most a jogosítvány szerzők zöme felnőtt – osztotta meg tapasztalatait a vezető. – Ez annak is köszönhető talán, hogy a jogosítvány megléte munkaerőpiaci tényező lett. Aki más városban, országban dolgozik, az a legritkább esetben teheti meg, hogy nem ül autóba.

Vannak olyanok is, akik már régóta külföldre költöztek, ott is élnek, de Nagyatádon szerzik meg a jogosítványt, mert ötödével kell kevesebbet fizetni érte, mint például Németországban.

Viszont érezni lehet azt is, hogy az ügyfélforgalom csökkent, valamivel kevesebben térnek be az irodába érdeklődni, mint fél évvel ezelőtt. Ez főleg a magasabb kategóriákra érvényes.

– Korábban a munkaügyi központ, később a szakképzési centrum is iskolázott be a magasabb kategóriákra tanulókat. Gyakorlatilag OKJ-s bizonyítványt lehetett szerezni, az állam is támogatta ezt. Ez mára megszűnt, nincs állami támogatás. Vannak ugyan olyan cégek, akik az alkalmazottaikat beíratják, de elenyésző az államilag támogatott képzésekhez képest.

Januártól a gyakorlati oktatás bizonyos óraszámában szimulátoron is lehet majd vezetni. Ennek a tárgyi feltételei már most biztosítottak Nagyatádon, személygépkocsit és teherautót is lehet vezetni szimulált környezetben, de ez csak arra jó, hogy a forgalomban veszélyes szituációkat biztonságos környezetben kipróbálhassák a tanulók, vezetni nem lehet megtanulni rajtuk.

 

Megosztás