Környékünk csapadékmérlege: idén plusz 50, tavaly mínusz 105

Nagyatád körzetében eddig nem panaszkodhatunk 2023-ra: az év első három hónapjában mintegy 50 mm-rel több csapadékot kaptunk az átlagnál. A tavalyi évet viszont 105 mm-es mínusszal zárta a környék.

Nagy meglepetést nem okoznak azzal a szakemberek, amikor megállapítják: 2022 melegebb volt a sokéves átlagnál. A középhőmérséklet 12-13 fok között alakult. Nagyatádon különösen enyhe volt tavaly a február és a december, május és június ugyancsak sokkal melegebbet hozott, március és április viszont hűvösebb volt a szokottnál.

Csapadékeloszlás. Grafika: DDVIZIG
Csapadék- és hőmérsékleti eloszlás. Grafika: DDVIZIG

Az átlagnál 15 százalékkal kevesebb csapadék hullott városunk körzetében: a 689 mm helyett csupán 584 mm. Aszályos év volt, de korántsem annyira, mint pl. az Alföldön. Különösen az október, a július, a június, a január és a május maradt adós az esővel: októberben a sokéves átlagnak még a harmada sem jutott a földbe, a 65 mm-rel szemben mindössze 20 mm. Viszont decemberben, szeptemberben és augusztusban több jutott az áldásból, az év utolsó hónapjában sikerült leginkább túlszárnyalni azt, mégpedig 23 mm-rel.

Forrás: metnet
Forrás: metnet.hu

Az idei év lényegesen kegyesebb volt hozzánk eddig: mintegy 50 mm-rel több csapadék hullott Nagyatád térségére a sokéves átlagnál. Nagy kérdés, persze, milyen lesz a folytatás. A rövidtávú előrejelzések azt mutatják, hogy a hét második felében ismét ihatnak a földek és az erdők a környékünkön: csütörtöktől mintegy 25-35 mm eső öntözi a növényeket, főleg aznap és pénteken.

Depositphotos
Depositphotos

Megosztás