Koronavírus: 60 ágyat tettek alkalmassá a Nagyatádon

A Nagyatádi Kórházban 60 aktív ágyat szabadítottak fel és tettek alkalmassá arra, hogy a COVID-19 vírussal fertőzötteket elláthassák szükség esetén. Az országban 36 ezer kórházi ágyat kellett felszabadítani emiatt.

A Nagyatádi Kórház részben az operatív törzs, részben az egészségügyi minisztérium utasítása alapján jár el a veszélyhelyzetben. Mint arról már beszámoltunk, két hete kórházparancsnokokat vezényeltek ki az intézmények élére az igazgatók mellé. A feladatuk a járványügyi előírások betartatása, a készletek rendelkezésre állásának és a személyzettel való gazdálkodásnak a felügyelete.

Néhány napja egy miniszteri levél arra utasította a fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményt, hogy a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát tegyék alkalmassá az új koronavírussal fertőzöttek ellátására – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumból. Ez a gyakorlatban azt jelenti: az összes mintegy 60 ezer ágy közül 36 ezret kell felszabadítani. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az azokon fekvő betegeket haza kell küldeni vagy máshol elhelyezni. Ám az intézményvezetők szerint nem valószínű, hogy valamennyi érintett ágy foglalt, ugyanis a vészhelyzet kihirdetése óta csak halaszthatatlan esetekben fogadják a betegeket. Ugyanakkor a lap megjegyzi: a krónikus osztályok amúgy is tele vannak az otthonukban nem ellátható, vagy szociális okból idekényszerülő idős, elesett emberekkel. Jó részüket most valószínűleg hazaküldik. A 24.hu nemrég írt arról, hogy a Honvédkórház kiürítette a fizetős idősgondozó részlegét Újpesten, és mintegy 226 ágyról hazaküldték az idős betegeket.

Legutóbb novemberben írtunk arról, hogy a Nagyatádi Kórházban jelenleg öt aktív fekvőbeteg osztály működik. Közülük a legnagyobb a belgyógyászat 46 ággyal. A sebészeti osztályon 15 ágy van, a geriátria 15, a reumatológia 16, az intenzív osztály (KAIBO: Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály) pedig 5 ággyal rendelkezik. Az aktív pszichiátria 20 ággyal üzemel.
A Nagyatádi Kórházban az intézmény és a dolgozók számára is rendelkezésre áll minden védőfelszerelés, logisztikai és kiszolgáló segítség, amelyre szükség lehet az elkövetkezendő időszakban – jelentette ki legutóbbi sajtótájékoztatóján Szászfalvi László országgyűlési képviselő a térség egészséügyi ellátó intézményében.

A Nagyatádi Kórházban 60 aktív ágyat tettek alkalmassá az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. Ez a felkészülést szolgálja, hogy szükség esetén a kórház is alkalmas legyen a Covid-19-cel fertőzöttek fogadására.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás