Közös képviselők: nincs szükség drasztikus emelésre

Hamarosan elkezdődnek, vagy már elkezdődtek a közgyűlések a társasházakban, amelyeken várhatóan a közös költségek emelése lesz a fő téma. A nagyatádi közös képviselők elmondták, hogy nem lesz drasztikus drágulás.

A rezsiemelés és az infláció, valamint a jegybanki alapkamat emelése is hatással van a társasházak közös költségére, de az időszakos munkálatok elvégzése is többe kerül a katás adózási lehetőségek szűkítése óta, mivel, aki ebben az adónemben maradt, az csak magánszemélyeknek dolgozhat. A közös képviselők sem tudják már ezt az adózási formát választani, ezért az ő költségeik is megnövekedtek. Ennek ellenére a nagyatádi közös képviselők szerint nem kell a társasházakban élőknek jelentős drágulással számolniuk.

Az egyikük, aki több, különböző mértékben korszerűsített házat kezel, elmondta, hogy lesznek olyan házak, ahol nem kell közös költséget emelni, de ahol kell, ott is maximum 15-20 százalékot.

– Ez függ attól is, hogy milyen mértékben korszerűsítették a házat, illetve attól is, hogy a háznak van-e hitele vagy nincs. Ha van, és lejárt az első ötéves kamattámogatási periódus, akkor ott egy kicsit nagyobb emelésre lesz szükség.

A társasházak jellemzően 3-4 százalékos kamatra vettek fel hitelt korábban, aminek a kamattámogatása az első 5 évben 70 százalékos volt, ha ez lejárt, akkor a támogatás 35 százalékosra csökkent. A kamat pedig követi a jegybanki alapkamatot, azaz jócskán tíz százalék fölé kúszott ezeknek a hiteleknek a hiteldíja. 

– Több felületen is megjelent, hogy nagyon drasztikus emelésre van szükség, de az általam kezelt társasházakban tudatos költségvetés-tervezésnek, és az energetikai felújításokkal kivédhető a jelentős drágulás – zárta a beszélgetést.

Másikuk elmondta, hogy az általa kezelt házakban valamennyi emelés biztosan lesz, leginkább a fent említett okok miatt, illetve ott van probléma, ahol nem volt energetikai korszerűsítés az elmúlt években. 

– Igyekszünk mindent korszerűsíteni, amire lehetőség van. Leginkább a közös villannyal lehet spórolni, ott mozgásérzékelős lámpákat szereltünk fel, hogy ne világítsanak a lámpák feleslegesen, de azokon a helyeken, ahol ez még nem megoldott, ott a közös helyiségek rezsiköltsége magasabb lett – mondta.

Kitért arra is, hogy vannak olyan lakók, akik jelentős közösköltség-tartozást halmoztak fel, ami nemcsak nekik, hanem az egész háznak kellemetlenséget okoz.

Ezzel kapcsolatban egy társasházi szakportál azt írta, hogy gyakorlatilag jobban megéri személyi kölcsönt felvenni ennek a tartozásnak a rendezésére, mint tartozni, ugyanis a személyi kölcsönök kamata kedvezőbb, mint a jegybanki alapkamat, amit a társasházkezelők ráterhelnek a tartozó lakókra.

A társasházi törvény kimondja, hogy az adott évben május 31-ig kell megtartani a beszámolókat, közgyűléseket. Van olyan nagyatádi társasház, ahol már volt közgyűlés, és nem emeltek a közös költségen, pedig a háznak hitele is van, valamint amúgy is nagyon alacsony összeget fizetnek havonta a lakók. Egyikük elmondta, hogy annyiból, amennyit most fizetnek, tartalékolni biztosan nem lehet, ha valami nagyobb kár éri a házat, akkor nem tudja, hogy miből fizetik majd ki a javítást. Szerinte a lakók közös érdeke kellene legyen az, hogy biztos anyagi háttérrel rendelkezzen a ház.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás