Már a parlamentig csaptak a hullámok a fürdő ügyében

Hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik nyomozás a csokonyavisontai fürdő ügyében, közölte a legfőbb ügyész a héten. Ez bejárta az országos sajtót, pedig pusztán a csaknem egy éve folyó eljárásról van szó.

Azóta pedig másodszor is eladta a tulajdonos önkormányzat a veszteséges fürdőjét, amiről az Atádhír is beszámolt. Az első értékesítés ugyanis szabálytalan volt, mert nem írtak ki pályázatot. Akkor pl. a 24.hu írta meg: egy győri fideszes önkormányzati képviselő családi cégének a tulajdonába került, miután a második pályázaton nyertes barcsi vállalkozó néhány napon belül eladta neki. Legutóbb a Népszava tálalta, hogy nyomoz a rendőrség a csokonyavisontai fürdő privatizációja ügyében: „ A csokonyavisontai önkormányzat úgy menekült a pénznyelő létesítménytől, hogy a vevőnek a 440 milliós vételárból 300 milliót gyakorlatilag ki sem kellett fizetni.”

A cikk idézi Polt Péter legfőbb ügyész képviselői kérdésre írt válaszát, miszerint

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a csokonyavisontai gyógyfürdő privatizációja ügyében.

A legfőbb ügyész a büntetőügy számát is közölte: 24/2022. Ebből nyilvánvaló, hogy a tavaly februárban elrendelt nyomozásról van szó. Ennek a tárgyához kapcsolódnak a képviselői kérdésben felvetettek – vagyis a második értékesítés körülményei -, ezért azokat Polt Péter „további intézkedés végett a nyomozó hatóságnak” megküldte. Azt azonban tudjuk, hogy a rendőrség tavaly júniusban egyszer már megszüntette az eljárást, mivel nem történt bűncselekmény indoklásuk szerint. Ebből következően az ügyészség azóta hatályon kívül helyezte ezt a határozatot, és a nyomozás folytatására kötelezte a rendőrséget.

A történtek fényében megkerestük a fürdőt értékesítő Csokonyavisonta polgármesterét.

Abban az ügyben hivatalosan még senki nem hallgatott ki vagy meg sem engem, sem a képviselő-testület többi tagját – válaszolta Harasztia Attila.

Nyomatékosításképpen: majdnem egy éve folyik egy nyomozás (fél éve egyszer már le is zárta a rendőrség,), de még egyszer sem hallgatták meg az ügyben érintett egyik felet (a másiknak, azaz a vevőnek a kihallgatásáról nincs információink).

A nyílt pályázattal kapcsolatos dokumentumokat is elküldtük a kormányhivatalnak, ellenőrizték, és nem emeltek kifogást – hangsúlyozta Harasztia Attila. – Az új tulajdonos pedig minden kötelezettségének eleget tett eddig: a fürdő üzemel, folynak a beruházások, és szerződés szerint fizet. Azzal kapcsolatban, hogy 300 milliót nem kellett kifizetnie az önkormányzatnak, akkor is elmondtam: ennek fejében átvállalta a fürdő lejárt tartozásait, ezeket döntően már teljesítette is az áramdíjtól a beszállítói számlákig.

A fürdő tudvalevőleg gyakorlatilag csődben volt, tette hozzá a polgármester, azzal zárva szavait, hogy hét éve, amióta ő a falu első embere, folyamatosan följelentik, ebből már hobbit csináltak.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás