Két és félszer több temetés volt Somogyban

Ennyivel több gyászszertartást rendezett a temetkezési vállalat az elmúlt négy hétben, mint tavaly ilyenkor. Az elhunytak megyei eloszlását továbbra sem teszik közzé. Eközben újabb nyitásra készül az ország.

Habár a COVID-19 terjedése jelentősen mérséklődni látszik, megyénkben immáron az igazoltan fertőzött személyek száma meghaladja a 27 ezret. Ennek ellenére továbbra is csak közvetett forrásokra hagyatkozva becsülhetjük meg, hány somogyi hunyt el a koronavírus szövődményeiben.

Ehhez ismét a többlethalálozásokat vehetjük alapul. Ahogyan korábban, úgy ezúttal is a Somogy Temetkezési Kft. által közzétett listák felhasználásával próbáltunk képet alkotni a jelenlegi helyzetről.

A megye legnagyobb gyászszertartásokkal foglalkozó vállalata az elmúlt négy hét alatt több mint 2 és félszer annyi – szám szerint 204 – temetésnek biztosította a kereteit, mint tavaly. 2020-ban ugyanebben az időszakban 75 elhunytnak szervezték ők a búcsúztatását. Nagyatádon és a vonzáskörzetében némileg kisebb mértékű növekedés mutatkozik: tavaly ilyenkor 11 temetést végeztek ebben az időszakban, idén viszont 25-öt.

Vagyis megyei viszonylatban 172%-kal, helyi szinten pedig 127%-kal több temetés volt az egy évvel korábbinál.

Új hűtőkonténert kellett elhelyezni a kaposvári kórházban az év elején
Új hűtőkonténert kellett elhelyezni a kaposvári kórházban már hónapokkal ezelőtt. (Olvasónk felvétele.)

A temetések megnövekedett száma azonban nem kizárólag a koronavírus-fertőzés miatt bekövetkezett halálesetetekkel állhat összefüggésben. A járványhelyzet által ugyanis egyéb olyan körülmények is kialakultak, illetve súlyosbodtak, melyek hozzájárulhatnak a lakosság halandóságának romlásához: egy ezzel kapcsolatos tanulmány „a közvetett hatások közé sorolja az egészségügyi rendszer túlterheltségét, ami nemcsak a koronavírusos betegeket érinti. A válsággal kapcsolatos pszichológiai ártalmak, a halaszthatónak ítélt kórházi műtétek korlátozása, valamint a fertőzésveszély miatt elhalasztott, vagy végleg meghiúsult orvoslátogatások is érdemben növelik az egészségügyi kockázatokat.” – írta a 444.hu

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a közvetett módon érintett személyek száma közel sem elenyésző: „tavaly december végéig a járvány hivatalosan nyilvántartott áldozatainak a számánál akár másfélszer magasabb lehetett a koronavírus és az azzal járó helyzet valódi áldozatainak a száma.”

A megyei halálozási adatok közzétételének hiánya, valamint a járványhelyzet általános bizonytalansága is jelentősen hozzájárulhat az újranyitás küszöbén álló lakosság kételyeihez és félelmeihez

Éppen a napokban hívta fel a kormányhivatalok figyelmét a Nemzeti Népegészségügyi Központ arra az előírásra, hogy minden olyan elhalálozást be kell jelenteni, amely az oltást követő 1 hónapon belül történt; és az oltást követő 1 hónapon belüli elhalálozás esetén a halottvizsgálatot végző orvosnak kezdeményeznie kell a kórboncolást. Ez viszont a gyakorlatban btarthatatlan az érintett orvosok szerint.

COVID ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021.03. Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem
COVID ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021.03. Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

Megosztás