Tilos hókotrót előzni! – a Magyar Közút videóban hívja fel az autósok figyelmét

A közútkezelő járműveit sok esetben szabálytalanul közlekedő autósok akadályozzák a munkavégzésben, amikor a konvojban haladó gépek közé hajtanak. Rövid videóban hívja fel a társaság a veszélyre a figyelmet.

A Magyar Közút szakemberei folyamatosan, ütemezetten végzik az országos hálózaton a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. A közútkezelő járműveit azonban sok esetben szabálytalanul közlekedő autósok akadályozzák a munkavégzésben, amikor a gyorsforgalmi utakon konvojban haladó gépek közé hajtanak. Emiatt az elmúlt havazások során több baleset is történt. Szombaton az ország nagy részén várható havazás, hófúvás, így a közútkezelő gépei is folyamatosan az országos utakon teljesítenek majd szolgálatot.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint általános jelenség, hogy a KRESZ előírásai ellenére megpróbálják szabálytalanul megelőzni a munkagépeiket: vannak olyan autósok, akik beállnak a hátsó jármű szórásterébe, amely így nem tudja a teljes pályaszélességet síkosságmentesíteni, ugyanis ilyenkor adott esetben a szabálytalan jármű oldalát, elejét sózzák a gépek, nem az utat. Ezért a hasonló szituációk elkerülése érdekében arra kér mindenkit a Magyar Közút, hogy ne előzzék meg a munkagépeket és tartsanak tőlük megfelelő követési távolságot.

Az ilyen helyzetek miatt januárban három baleset is érte a Közút munkagépeit. A berettyóújfalui, a kardosi és a szegedi mérnökségekhez tartozó eszközök kezelői nem sérültek meg és a technikában is csak kisebb anyagi kár keletkezett, de a helyszínelések miatt így is órákra kiestek a munkából.

A társaság friss figyelemfelhívó videója elérhető a cég hivatalos Instagram oldalán.


A közútkezelő téli munkáját röviden, közérthetően bemutató videó pedig itt nézhető meg.

Megosztás