Már az évi átlagos csapadék ötöde lehullott

A tavalyi esőnek a 13-szorosa esett eddig januárban. Van, ahol négy focipályányi terület áll vízben. Több helyen aggasztó a régi házak statikai állapota. A Rinya szintje pénteken volt kritikus, azóta apadt.

Tocsog Dél-Somogy, így foglalhatnánk össze röviden a helyzetet. Segesd határában, a vízmű mellett, Felsőbogátpuszta irányába haladva egy kisebb halastónyi terület van víz alatt – jelezték olvasóink.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

A faluban viszont szerencsére megcsinálták a vízelvezetést a Teleki utcában, ami a legkritikusabb pontja a településnek, azt szokta elborítani az esővíz, de azóta nincs gond – mondta egy segesdi férfi.

Legutóbb alig egy hete írtunk róla, hogy 75 mm esett már januárban; azóta még csaknem 50 mm, így már 122-nél tartunk. Tekintve, hogy környékünkön 600 mm az éves csapadékmennyiség átlaga, ez mindenképpen rendkívüli, pláne, januárban. A 122 mm országosan is kiemelkedő, ennél több csak az Északi-Középhegység két helyén hullott.

Néhány napja már ilyen magas volt a Rinya. Fotó: Facebook
Néhány napja már ilyen magas volt a Rinya. Fotó: Facebook

A Rinya vízállása a vízügyi igazgatóság hivatalos oldala szerint ma délelőtt 92 cm volt, tegnap még 62 cm, de múlt pénteken 122 cm-nél érte el az idei csúcsot.

A Zrínyi-köz mögött megnéztük mi is, mi a helyzet. Mindenfelé teltek az árkok, áll a víz a füves, bokros területeken.

Ott a Rinya keskenyebb, mint a Malom-árok: az előbbi kb. 7 méter szélesen hömpölyög, a Malom-árok vízzel telt medre viszont 9 méter széles.

A Malom-árok.
A Malom-árok.

A Malom-árok tegnapi vízállását mutatják ezek a fotók a Csónakázó-tónál.

Barcson egy ház előtti füves területen parkoló, reggelre megsüllyedt autót mutat az alábbi fotó.

Több településről is jelezték, hogy a nagyon régi, szigeteletlen házak egyre inkább föláznak, az elhanyagolt vályogépületek statikai állapota aggasztóvá vált.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Ez a kép pedig Görgeteg és Lábod között készült, ahol ugyancsak egy kisebb tó keletkezett a szántóföld közepén.

Olvasónk felvétele.
Olvasónk felvétele.

A meteorológiai előrejelzések főleg a hét vége felé mutatnak kevés elszórt havazást, havas-esőt; de ezt most már fenntartásokkal kezeljük, mert egy hete is ugyanez látszott, azóta mégis lehullott majdnem 50 mm csapadék.

 

Megosztás