Már most gondot jelent Nagyatádon a krónikus betegek hazaküldése

A kórházkiürítés iszonyú terheket rótt azokra a családokra, akik nincsenek felkészülve az otthoni betegápolásra. Pár napjuk van arra, hogy beszerezzék a szükséges eszközöket, miközben a boltokban már pelenka sem kapható.

A miniszteri rendelet szerint május elejéig több ütemben szabaddá kell tenni a kórházi ágyak 60 százalékát, azaz megközelítőleg 40 ezer férőhelyet, ezzel előkészítve az egészségügyi intézményeket a koronavírusos betegek ellátására. Nagyatádon ez 210 ágyat jelent, így most a személyzetnek jutott az a kegyetlen feladat, hogy eldöntsék: melyik tartós ápolásra szoruló, krónikus beteget küldjék haza a családjához?

A kórházaknak, sajnos nem áll módjukban felülbírálni a kiadott parancsot, a kórtermeket ki kell üríteni. Így most néhány nap leforgása alatt az érintett családoknak fel kell készíteniük otthonukat a beteggondozásra, és meg kell tanulniuk az otthoni ápolás fogásait, a pelenkázástól kezdve az injekciók beadásán keresztül az etetésig – olyan feladatok ezek, melyek egy gyakorlott ápolónak talán rutin, ám egy átlagos családnak borzasztó feszültséget és megterhelést jelent. Az elv szerint azokat a krónikus betegeket küldik most haza, akik nem igényelnek szakszerű ellátást, „csupán” az etetésükről és a kiszolgálásukról kell gondoskodni. A kórházak kiürítésének bejelentése óta vártuk olvasóinktól a tapasztalatokat – és, sajnos több kétségbeejtően nehéz esetről szereztünk tudomást.

Már kedden értesültünk egy férfiről, akinek a cukorbetegsége következtében kellett levágni a lábát az év elején, egészen eddig bent feküdt a krónikus osztályon. Őt már a múlt héten értesítették, hogy el kell hagynia a kórházat, kedden hazavitték.

Egy nagyatádi nő – aki neve elhallgatását kérte, így most Ilonaként hivatkozunk rá – tegnap hozta haza a 75 éves bátyját a kórházból, akit féloldali bénulással egy éve már bent ápoltak. Hétfőn értesítették, hogy másnapig el kell hagynia a krónikus osztályt. Ilona nem is tudja, hogyan fogják ellátni otthon a testvérét.

Nem az orvosokra haragszom, ők nem tehetnek erről. Viszont piszkosul szégyellje magát, aki ezt elrendelte! Hogy gondolták ezt, hogy így, egyik pillanatról a másikra, csak így hazaküldenek valakit! – panaszolta Ilonka. – A bátyám 24 órás felügyeletre szorul, egyedül én a műtött lábammal és a csipőprotézisemmel hogyan emelgessem, pelenkázzam őt? És a veteményekkel most ki foglalkozik a kertben? A bátyám mostohafia be tud segíteni, de ő is dolgozik napközben. Igaz, most emiatt rövidebb munkaidőre kérette magát, de azzal meg kevesebb pénzt keres. A mai napunk azzal telt, hogy jártuk a boltokat, járókeretet meg pelenkát vásárolni, de pelenkát már nem is kaptunk, azt mondták a gyógyszertárakban, hogy az most hiánycikk. A rokonom a környező városokba ment megnézni, hogy ott tud-e kapni. Meg elvileg injekciót is kéne neki beadni, de azt sem tudjuk, hogyan kell. Havonta 45 ezer forintot fizettünk a kórháznak az ellátásért, hát a mostani csekket ezek után biztosan nem fizetem be! – mondta Ilona felháborodva.

Egy nyugdíjas nagyatádi hölgy elmesélte, hogy egyik ismerősét ápolták a krónikus osztályon, aki egy közeli faluban lakott. Miután a férje meghalt, alkoholista testvére beköltözött hozzá, aki nem egyszer elzavarta, vagy kizárta otthonából.

Egy betegség szövődményeként a lábát kellett levágni, emiatt már jó ideje a kórházban ápolták, nem tudott gondoskodni magáról, katéterezték, pelenkázták. A szomszédja járt be hozzá, ő vitt be neki dolgokat. Most ott tartunk, hogy össze van már pakolva, és vért vettek tőle, mert koronavírusra tesztelik. Ha pozitív, bent tartják, ha negatív, hazaküldik a testvéréhez, aki már többször kirakta őt. El sem tudom képzelni, mi lesz így vele – mesélte a nagyatádi hölgy.

A háziorovosok is tapasztalják már az elküldött betegek otthoni ápolásából fakadó feszültséget. Több általunk megkérdezett orvos ugyanarról számolt be: a családtagok számos esetben keresték fel őket tanácsokért. Az egyik, neve elhallgatását kérő háziorvos szerint ennek az intézkedésnek beláthatatlan következményei lesznek.

Ez egy borzasztóan elhamarkodott döntés volt, a családok egyszerűen nincsenek erre felkészülve. Ezeknek a betegeknek a nagy része szerintem egy héten belül visszakerül, mert összeomlik az állapotuk, vagy a család nem tudja megfelelően a gondjukat viselni. Ezek nem egyszerű esetek, többeknél nem csak szervi, de mentális bajok is vannak. Egy hölgy azzal keresett meg, hogy a 99 éves édesanyját haza kellett hozniuk úgy, hogy azt sem tudják, hogyan kell beadni a vérhígítót, vagy hogyan kell pelenkázni. Két éve csípőtörés miatt vitték be a kórházba, majd a rehabra került, és utána kérte a család, hogy bent ápolják, mivel ők nem tudtak róla otthon gondoskodni, hát akkor most két nap alatt hogyan készüljenek fel erre? Azt kérdezték, hogy nem tudunk-e kimenni, segíteni ebben, de egyszerűen nincs ember, akit kiküldhetünk. De tudok egy 80 év feletti betegről is, aki combnyaktörés miatt volt évekig a kórházban, most őt is hazaküldték. Egy másik esetben egy egészségügyi dolgozó hozzátartozóját küldték el, mondván, ő ért az ápoláshoz, majd megoldja. Na igen, de közben meg a negyediken lakik, oda hogyan viszik őt fel? És ha otthon marad ápolni, akkor hogyan dolgozik?

A háziorvos hozzátette: attól tart, hogy a kormány a mostani intézkedést pozitív példáként fogja felemlegetni a jövőbeli ellátásra vonatkozóan.

Az idősellátás ki lesz dobva az ablakon, arra hivatkozva, hogy hiszen most is megoldják a kórházak 40 százalékos kapacitás mellett. Félek, hogy később ezt fogják alapul venni, és a kórházakban komoly leépítések lesznek.

Ezt az aggodalmat több, általunk megkérdezett orvos is megfogalmazta.

Arról is megkérdeztük a nagyatádi háziorvosokat, hogy biztosítottak-e már számukra védőfelszereléseket, hiszen ezek hiánya a közelmúltban komoly problémát okozott. Az egyikük elmondta,  hogy a saját költségén vásárol fertőtlenítőszert és 10 darab FFP2-es maszkot. Egy másik orvos a múlt héten, ha elment volna Kaposvárra, akkor átvehetett volna három darab ugyanilyen szájmaszkot, de nem élt a lehetőséggel. Ma pedig a népegészségügyi központ helyi irodáján vehetett át egy (!!!) darabot, és kapott még 26 darab gumikesztyűt. Továbbra sem tudni, hogy miért nem biztosított a háziorvosok megfelelő védőfelszerelés-ellátása, miközben csak tegnap 100 ezer darab szájmaszk érkezett Magyarországra Kazahsztánból.

Megosztás