Már semmi sem szent

Egy idős asszony a szülei sírjához készült virágot vinni, amikor döbbenetes látvány fogadta: a sírról a tolvajok lecsavarozták a keresztet, lefeszítették az édesapja díszkeretbe foglalt fényképét. A probléma általános.

Mélyen megrázta a családot, amikor megtudták, hogy az egyikük nagyszülőjének a sírjáról gyakorlatilag mindent elloptak a temetői tolvajok. Lecsavarozták a keresztet, a díszkeretbe foglalt fényképet ellopták, a virágváza betétjét szintúgy, a benne lévő virágot pedig egyszerűen a sír mellé hajították. Az idős asszony sokáig kereste a sír környékén a fényképet, hátha legalább azt valahova eldobta tolvaj, de nem lelte, pedig a szüleiről alig maradtak fent fotók.

– Pótolni ugyan tudjuk a fényképet, de a tudat, hogy valaki hozzányúlt a sírhoz, felkavaró – fogalmazott az érintett család egyik tagja.

A fényképet a család engedélyével használtuk fel.
A fényképet a család engedélyével használtuk fel.

A probléma nem egyedi: van, aki arról számolt be, hogy hiába pótolta a sírról ellopott dolgokat, a következő héten újra elloptak mindent.

A vázákat is folyamatosan lopják a központi temetőből, van, aki már a legócskábbakat viszi ki, de annak is hamarosan lába kél. A beszámolók szerint a tolvajok a virágokat szerteszét dobálják a síremlékek körül.

Magyarázat aligha van az ilyen tettre, megelőzni az előfordulásukat a legjobban egy kamerarendszer kiépítésével lehetne. Még nyáron beszélt erről Puskás Péter Gábor, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezetője. Az akkori képviselő-testületi ülésen a polgármester azt kérte a nagyatádiaktól: jelentsenek be minden temetői lopást, legyen az csupán egy szál virág, egy műanyag váza, mert ezzel egy tisztább képet kaphat az önkormányzat a kialakult helyzetről, és ez alapján tudnak egyeztetni a temetkezési vállalkozással.

A temetői lopásokat a városháza központi telefonszámán (0682/504-500) keresztül, a jegyzői titkárságot kérve jelenthetik be a nagyatádiak.

Megosztás