Megéri a piaci palánta

Tavalyhoz képest alig valamivel drágább a palánta a piacon, miközben a paprika kilója ezerötszáz forint körül mozog, a paradicsomból pedig van, aminek négyezer forint a kilós ára.

Ma a vásárcsarnokban a palánták uralták a választék nagy részét. Az ár a tavalyihoz képest alig változott, amit egy évvel ezelőtt 250 forint lehetett megkapni, azt ma háromszázért vihetjük haza. A különlegesebb fajták sem kerülnek ötszáz forintnál többe.

Az egyik árus a palánták hozamáról beszélt, elmondta egyebek között azt, hogy a legkelendőbbek azok, amik folyamatosan teremnek.

– Ez paprika folyton terem, egy palántáról akár három kilogrammot is szedhetünk – mutatja a töveket. – De van olyan fürtös paradicsomom is, amiről akár tíz kiló is szedhető egy szezonban.

Szóval, megéri a palánta, főleg azért, mert van olyan paradicsom, aminek 4-5 ezer forint között mozog kilója a boltokban, de egyelőre paprikát is alig találunk ezer-ezerötszáz forint alatt. Ez meg is látszik a keresleten, alig volt olyan vásárló, akinek nem volt a szatyrában néhány palánta csütörtökön délelőtt.

– Már januárban elkezdtük nevelni a töveket. Öntözni kell őket, a sátrat fűteni kell, tehát a költségeink jelentősen nőttek. De nemcsak az energiaárak, hanem például a termőföld is többe kerül. Ha nem nagy tételben termesztenénk, akkor nem érné meg árulni – foglalta össze egy másik árus.

A slágertermékeken kívül fűszernövényekből is rengeteg van a piacon, ezekért háromszáz és nyolcszáz forint közötti összeget kell fizetnünk, de számos virágot is vásárolhatunk.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás