Meghosszabbították a hőségriasztást

Sőt, holnaptól harmadfokúra emelik az ország egész területén. Egészen hétfő éjfélig lesz érvényben a legmagasabb fokú riasztás. Érdemes ellátogatni a strandra, ugyanis már csak ezen a héten lesz nyitva.

Nagyatádra pénteken és szombaton is 36 Celsius-fok körüli maximumokat jeleznek a meteorológusok, de az éjszakák sem hoznak különösebb felfrissülést, 20 fokig hűl le a levegő. A jelenlegi érvényben lévő előrejelzések szerint kedden éri el hazánkat egy hidegfront, aminek hatására 25 Celsius-fokos nappali hőmérsékletre lehet számítani, ám ez még képlékeny. Mindenesetre egy biztos, hogy holnap a Rock Kocsmában garantáltan meleg lesz. A strandra is érdemes kilátogatni, mert ebben az évben vasárnap lesz nyitva utoljára, ezt követően az uszoda és a gyógyfürdő szolgáltatásait lehet majd igénybe venni.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását a 2023. augusztus 21-én (hétfő) 14 órától 2023. augusztus 24-én (csütörtök) 24 óráig érvényben lévő másodfokú hőségriasztást augusztus 28. (hétfő) 24 óráig meghosszabbítja, és harmadfokúra emeli az ország egész területére vonatkozóan. Péntektől országszerte a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. 

Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

Az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Fokozottan figyeljünk egymásra! Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe. 

Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre. A készüléket szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be.

A ventilátort szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg (forró) levegőt forgatják, ami kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

Néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – írja a katasztrófavédelem a közleményében.

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás