A Bárdosban nem, a tagintézményekben azonban történtek változások

Nem érkezett pedagógus a Bárdos iskolába, de nem is távozott a nyár folyamán. A háromfai tagintézmény felsősei viszont Nagyatádon fognak tanulni, ott csak alsó tagozat marad.

– A szakos ellátottság ugyanúgy, ahogy az Árpádban, a Bárdos iskolában is száz százalékos. A nyáron senki nem ment el, és nem is érkezett új tanító, tanár. Fontos még, hogy szeptembertől minden tanuló a 2020-as nemzeti alaptanterv alapján tanul az iskolában – mondta Iváncsics Gyula, a nagyatádi általános iskolák főigazgatója. – Az előttünk álló tanévben a legnagyobb változás a státusztörvény bevezetése lesz. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ismertettem az alakuló értekezleten.

Röviden arról van szó, hogy szeptember 15-ig kapja meg minden pedagógus a fenntartótól azt a tervezetet, ami azt tartalmazza, hogy a fenntartó (jelen esetben a Kaposvári Tankerületi Központ) január 1-től milyen feltételekkel foglalkoztatják majd tovább. Aki elfogadja a feltételeket, annak nincs teendője, aki nem fogadja el, annak szeptember 29-ig nyilatkoznia kell erről, majd november 30-án megszűnik a jogviszonya és jóval kedvezőtlenebb végkielégítéssel távozhat, mint ahogy azt a törvény bevezetése előtt megtehette volna, hisz eddig, aki 20 évnél többet dolgozott, az nyolchavi illetményt kaphatott, most ez mindössze kéthavi lesz.

A taranyi és háromfai tagintézményben szembe kellett nézni személyi változásokkal, volt, aki elhagyta a pályát, volt, aki elment máshova, elköltözött. Végül ezen a héten született megoldás, tájékoztatták a szülőket arról, hogy a háromfai felsősök ebben a tanévben Nagyatádra járnak majd. Ez mindössze nyolc gyereket érint. Az alsósok maradhatnak Háromfán, illetve Taranyban 2-2 tanítóval, illetve asszisztensekkel.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is kapnak egy, az Európai Unió által finanszírozott program keretében tanszercsomagot azok, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, illetve hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetben vannak. Ennek a kiosztása nemcsak itt, hanem az egész országban csúszik, korábban már augusztus elején, most szeptemberben kapják majd meg az érintettek.

– Felújítás a nyáron nem volt az iskolában, viszont egy júliusi vihar felhajtotta a tornacsarnok tetejét mintegy 25 méter hosszúságban és 3 méter szélességben. Akkor az állagmegóvás érdekében visszakalapáltuk, de nem marad így, szeptemberben érkeznek a szakemberek és megjavítják.

Szeptember elsején reggel 8 órakor lesz az évnyitó a Bárdosban, ahol egy rövid köszöntőt követően a diákok műsort adnak, majd a szülői munkaközösség egy apró ajándékkal kedveskedik az elsősöknek. Szeptember második hetében lesz szülői értekezlet, ennek a pontos időpontjáról értesíteni fogják a szülőket. A főigazgató továbbra is kéri a szülőktől, hogy tanítás után a bejáratnál várják meg a gyermekeiket.

Megosztás