Mesék kémiáról és matematikáról– youtube videókon keresztül tanítja az országot egy nagyatádi nyugdíjas

Néhány éve még a számítógépet sem tudta bekapcsolni, most viszont 179 videója érhető el a csatornáján, ahol minden korosztálynak érthetően magyaráz el matematikai és kémiai feladatokat.

A jó pap holtig tanul – tartja a közmondás. És soha nincs késő valami újat megtanulni. Talán ezek lehetnének Tilinger Istvánné, azaz Éva néni jelmondatai is. Már 2019-ben is szerepelt az egyik cikkünkben: akkor a városi ünnepségen miniszteri kitüntetésben részesült az Emberi Erőforrások Miniszterétől.

Az Emberi Erőforrások Minisztere, a több évtizeden át tartó, kimagasló szakmai munkája elismeréseként Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést adományoz Tilinger Istvánné pedagógus részére.
Az Emberi Erőforrások Minisztere, a több évtizeden át tartó, kimagasló szakmai munkája elismeréseként Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést adományoz Tilinger Istvánné pedagógus részére„.

A matematika és kémia szakos tanárt sokan ismerhetik a városban: 40 évig dolgozott pedagógusként, ebből 30 évet a szakképző iskolában. Most már 3 éve nyugdíjas, ám a tanári hivatást azóta sem hagyta el, azzal a különbséggel, hogy a tanári asztalt monitorra és számítógépre váltotta, és nem az osztályteremben, hanem az interneten keresztül tanít.

Mindezt úgy, hogy 5 évvel ezelőttig Éva néni azt sem tudta, hogyan kell bekapcsolni a számítógépet. Ám még nyugdíjba vonulása előtt elhatározta, hogy tovább képzi magát ezen a téren is.

Annyiszor olvastam róla, hogy az idős pedagógusok nem értenek a számítógépekhez, én is közéjük tartoztam, ezért 60 éves koromban bejelentkeztem egy TÁMOP-os képzésre, az „Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése” kurzusra – mesélte Éva néni. –Fontos volt, mert jelentkeztem a pedagógusok minősítési eljárására, melyhez szükségem volt informatikai ismeretekre és melyet később 100%-os eredménnyel teljesítettem is.

Nem csak informatikából sajátított el ismereteket, hanem német és angol nyelvet is tanult a saját kollégái által tartott tanfolyamokon. Rövidesen olyan szintre fejlesztette magát, hogy 14 regényt fordított angolról magyarra: mint például a White Death (Fehér halál), a Love or Money (A szerelem, vagy pénz) illetve Robin Hood történeteit.Éva néni szerint mindezek azért voltak számára hasznosak, mert jó memória-fejlesztőnek tartotta a nyelvtanulást. Hálás a kollégáinak a segítségért.

Nagyon jó csapatunk volt a szakképző iskolában, az angoltudásomat Török Kovács Péternek, a németet pedig Fáncsyné Borongics Valikának köszönhetem. Nagyon jó volt velük tanulni és együtt dolgozni.

Nem ez volt az első eset, hogy tovább képezte magát: szakmai pályafutása elején a pécsi tanárképző főiskolán szerzett matematika és kémia szakos tanári diplomát, így kezdetben általános iskolásokat tanított, például a Babay iskolában is eltöltött egy évet. Annak érdekében, hogy középiskolai szinten taníthasson, csak jóval később, 45 éves korában iratkozott be a szegedi egyetemre. Ez követően már a középiskolásokat is taníthatta matematikából. Képességeinek fejlesztése mindig is fontos cél volt a számára.

Miután 5 évvel ezelőtt elsajátította az informatikai alapismereteket, felfedezte az internet nyújtotta lehetőségeket: az eHázi weboldalon és a „Középiskolai ezmegaz” nevű facebook oldalon olvasta a tanulási gondokkal küszködő tanulók és szüleik segítségkéréseit különböző feladatok terén. Ezeket a felületeket pont azért hozták létre, hogy az ilyen jellegű problémákban a pedagógusok segítséget nyújthassanak a feladatokban elakadt diákoknak. Éva néni beregisztrált ezekre az oldalakra, és nekiállt aktívan részt venni az „online oktatásban”.

Volt, hogy napi 12-14 órát töltöttem az eHázin, és a feltett kérdésekre válaszoltam – emlékezett vissza Éva néni. –Egyszer csak azt vettem észre, hogy a tanárok ranglistáján az élre törtem, és megelőztem azokat is, akik már négy éve feliratkoztak az oldalra.

A diákok visszajelzése és pontozása alapján fél év alatt ranglistavezetővé vált az eHázi felületén. Hamarosan rájött, hogy a legegyszerűebben úgy magyarázhatja el a tanulóknak a feladatok megoldását, ha azt szóban teszi ábrákkal és grafikonokkal. Így adta magát az ötlet, hogy oktatóvideókat készít az egyes témakörökben, amiket aztán később be tud linkelni az ahhoz kapcsolódó kérdés megválaszolásakor.

Kezdetben persze ezek elég kezdetlegesek voltak, sokszor hosszúra nyúltak és gond volt a szerkesztés és a hang minőségével is – magyarázta a tanár. – Most már sokkal jobb teljesítményű laptopom van a szerkesztés is jobban megy. Később rájöttem, hogy érdemes minél tömörebben, lényegre törően magyarázni, a mai fiatalokat nem szabad untatni a kitérőkkel, ők arra törekszenek, hogy az általuk feltett kérdésre tömör és érthető választ kapjanak. Így a videóim is rövidebbek lettek, 15 percnél nem hosszabbak, és egyre több pozitív visszajelzést is kaptam velük kapcsolatban.

Éva néni ezt a fajta tanítást azért részesíti előnyben, mert a videóira így azok keresnek rá, akik ténylegesen tanulni szeretnének. Soha nem szeretett órát tartani olyan diákoknak, akikből hiányzott az érdeklődés. Mint mondta, volt rá példa, hogy emiatt „néha elgurult a gyógyszere”.

A munkakulturálatlanságot nehezen viselem, nagyon nehéz olyan gyerekeket tanítani, akik alulmotiváltak. Ezért készítek inkább videókat és válaszolok szívesen az online feltett kérdésekre, mert ott tudom, hogy valóban tudni akar a diák. Én úgy gondolom, hogy ma sok olyan gyerek van, akiknek a szüleinek nem futja magántanárra, inkább rájuk fordítom az időmet. Nagyon fontos nekem, hogy maga a gyerek akarja megérteni az anyagot, és nem csak azért keres meg, mert a szülő fizet érte.

A videói nem csak egyszerű magyarázatok: több olyan anyagot is készített, amelyben az általános iskolásoknak meseszerűen mutat be egy-egy témát: ilyen például a Mese a koordináta rendszerről, amelyben Robi a robot kalandjain keresztül mutatja be a koordináta rendszer működését – ez egyébként Éva néni legnépszerűbb videója, már több mint 9 ezren látták. És ilyen kémia témakörű „Mese az ionvegyületekről” című videó is, ahol Mengyelejev apóka pasziánsz játékától eljutunk az elemek ionokká alakulásának történetéhez.

Annak idején a Babay iskolában is mesés formában magyaráztam el a kémiai fogalmakat a gyerekeknek – emlékezett vissza a pedagógus. – Sosem felejtem el, az óra végén éppen odajött az akkori igazgató, Tamás Lajos, és kérdezte a gyerekeket, hogy milyen volt az óra. Azt felelték, hogy nagyon jó volt, mert a tanár néni mesélt. Úgy nézett rám az igazgató, hogy majd elsüllyedtem, biztos azt hitte, hogy tanítás helyett mesét olvastam, el se tudta képzelni, hogyan lehet „kémiát mesélni.” Akkor fedeztem fel, hogy a gyerekek jobban megszeretik az adott témát, ha megszemélyesítem a fogalmakat, így jobban megjegyzik a tananyagot.

Az elmúlt években Éva néni összesen 179 videót készített, csatornájának már 1236 feliratkozója van. Mint mondta, legalább 2000 munkaórát belefektetett az elkészítésükbe. A nézettségi adatok főleg az érettségit megelőző időszakokban növekszenek meg látványosan. Videói rengeteg, különböző nehézségi szintű témakört lefednek az általános iskolaitól egészen az egyetemi szintig, az egyszerű aritmetikai témáktól az olyan bonyolult feladatokig, mint a kettős integrálás és a lineáris egyenletrendszerek megoldása.  

5 év alatt 179 videót készített
5 év alatt 179 videót készített

Volt rá példa, hogy másik városbeli iskolákban az én videóim megnézését adták fel házi feladatnak – mesélte büszkén Éva néni. – Gyakran előfordul, hogy messengeren rám ír egy diák, hogy ebben és ebben a kérdésben kell neki segítség, olyankor sokszor csak elég átküldenem egy korábbi videóm linkjét, és utána visszaír, hogy köszöni szépen, sokat segítettem. Sokszor meglepődnek, mert azt hiszik, hogy fiatalabb vagyok. Kerestek meg már Mátészalkáról, Budapestről, Gödöllőről, Szarvasról is.

Sajnos az utóbbi hónapokban nem készültek új videók, ugyanis Éva néni legfőbb támasza, férje, István hosszas betegséggel folytatott küzdelem után eltávozott. Annak idején együtt léptek a tanári pályára, sokáig kollégák is voltak. Sajnos férjénél 18 évvel ezelőtt súlyos tüdőrákot diagnosztizáltak, csak kevés időt jósoltak neki akkor az orvosok. Ám István kijelentette, hogy élni akar, és élni fog, így az akaraterejének és a kezeléseknek köszönhetően még jó pár közös évet szereztek. Éva nénit oktatóvideóinak készítésében lelkesen támogatta, ő adta a motivációt, és gyakran ő ellenőrizte az elkészült anyagokat. Sajnos az év elejére elhatalmasodott rajta a kór, amiből már nem tudott felépülni. De még utolsó beszélgetéseik során is arra biztatta Éva nénit, hogy folytassa a videók készítését.

Most kezdtem csak el újra a videókat készíteni. A búcsúztató óta, amióta a férjem meghalt, nem vitt rá a lélek. De most újra nekiálltam, mert ő még januárban is ezt mondta: „Ez a dolgod. Segíts a gyerekeknek!” – meséli Éva néni könnyes szemekkel.

Így a jövőben is kaphat segítséget egy érdeklődődiák bárhol az országban, ha megtalálja Éva néni csatornáját. Még sokáig szeretné folytatni az ilyen módon történő tanítást. Éva néni eddig elkészült videóit a youtube csatornáján, ide kattintva lehet megtekinteni.

 

Megosztás