Milliókat sikkasztott a nagyatádi közös képviselő

Jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat az ügyészség: egy férfi öt év alatt 14 millió forintot tulajdonított el a rábízott társasházi vagyonból.

A vád szerint a negyvenes éveiben járó vádlott 2012 év óta látta el az 56 lakásból álló társasház közös képviseletét. A közgyűléssel történt megállapodás alapján a vádlottnak rendelkezési joga volt a társasház bankszámlái felett, tevékenységéért pedig tiszteletdíjat és könyvelési juttatást is folyósítottak neki.

A férfi 2015-től azonban éveken keresztül havi rendszerességgel nemcsak az őt megillető pénzösszeget utalta saját bankszámlájára a társasház számlájáról, hanem egyéb összegeket is.

A vádlott 2016 évben a társasház megtakarítási számláján lévő 3 millió 400 ezer forintot teljes egészében saját céljaira fordította, és hogy ezt leplezze, a ház belső felújítására szánt összeg felhasználásáról egy hamis vállalkozói szerződést is készített.

A férfi az évek során több mint 13 és fél millió forintot tulajdonított el jogtalanul, továbbá a társasházra vonatkozó beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségnek sem tett eleget, amivel a társasház vagyoni helyzetének áttekintését meghiúsította.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a terhelttel szemben börtönbüntetést, közügyektől eltiltást, pénzbüntetést és a közös képviselői foglalkozástól való eltiltást indítványozott.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás