Minden negyedik háziorvosi praxis betöltetlen Dél-Somogyban

A térségben 12 háziorvosi szolgálat vár betöltésre, a lakosság negyede tartozik ezekhez. Persze, ők nem teljesen ellátatlanok: helyettesítéssel, heti pár napi rendeléssel igyekszik foglalkozni velük egy-egy doktor.

Dél-Somogyban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb (2021. február) adatai szerint az 49-ből 12 háziorvosi praxis betöltetlen. A mintegy 64 ezres lakosságból ez több mint 15 ezer 800 embert érint. A Barcsi járás helyzete a legsúlyosabb: a 12-ből 7 oda tartozik.

A Nagyatádi járásban 3 vegyes, egy felnőtt és egy gyerekorvosi szolgálatnak nincs gazdája. A legrégebb óta (9 éve) az egyik nagyatádi gyerekorvosi praxis betöltetlen. Kutason mindkét szolgálat ugyanakkor, 3,5 éve üresedett meg: összesen négy település lakóit kellene ellátniuk.

Azt nem mondanám, hogy rendben mennek a dolgok, de a semminél nyilván sokkal jobb – összegezte a helyzetet Ütő Szabolcs polgármester. – A helyettesítő orvosok az ügyeleti idejükön kívül nagyon nehezen érhetőek el, érthető módon, így néha célszerűbb mentőt hívni. Évek óta nem sikerül állandó háziorvost idehozni a községbe.

Az egyik helyettesítő háziorvos Lábodról jár ki hetente négyszer. Nem meglepő módon éppen rendelési időben értük el, így egy perce volt számunkra.

Ma reggel Lábodon kezdtem, most Kutason rendelek, azután pedig Rinyabesenyőn folytatom – foglalta össze röviden a napját dr. Csönde Sándor. – Mintegy 2,5-3 ezer ember tartozik ezekbe a körzetekbe.

A dél-somogyinál egyébként jobb az országos helyzet: ott „csak” minden 10. praxis betöltetlen. 2010 és 2019 között 438 fővel (7 százalékkal) csökkent a praktizáló háziorvosok száma idehaza – a háziorvosok körében ugyanis jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás – írja a hvg.hu.

Emiatt nőtt az egy háziorvosra jutó lakosok száma (2019-ben 1625 fő), ami 5 százalékkal több a 2010-es adatnál. Az üres praxisok helyettesítése miatt a helyettesített és az eredeti praxisban is romlik a betegek ellátása, mivel a háziorvos túlterheltsége növekszik.

 

Megosztás