Mindig és mindenkor nemet kell mondani a félrevezetésére, a manipulációra, a hazugságra és a zsarnokságra

Az 1956-os forradalomra emlékeztek ma a nagyatádiak a Nagy Imre téren. A városi megemlékezésen közreműködtek az Ady 11/H osztályos diákjai.

– Ez a hely, ahol most állunk, karnyújtásnyira van azok helyektől, ahol 1956 októberében forradalmi történesek voltak, mert a nagyatádiak is részt vettek 1956 forradalmában, itt, a Baross utca és a Széchenyi tér találkozásnál, az út kanyarulatában. Egy maroknyi tüntető vonult nemzeti színű zászlókkal demokráciát, a szovjet csapatok kivonulását, a beszolgáltatások megszüntetését követelve – mondta megemlékező beszédében Ormai István polgármester. – Itt állunk most, és itt emlékezünk. Azt kívánom, hogy ez a helyen mindig legyen a nagyatádiak közös megemlékezésének, tiszteladásának és ünnepének helye.

Az 1956. október 23-án kitört magyar forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján a város önkormányzata rendezett ünnepséget az 56-os Szövetség Nagyatádi Szervezetével együttműködve a Nagy Imre téren.

A polgármester megköszönte az 56-os Szövetség Nagyatádi Szervezetének tagjainak, hogy évtizedeken keresztült éltették, képviselték 1956 forradalmának ügyét. A beszédben megidézte Gergó Sándort, aki megalapította, és sokáig elnöke volt a szervezetnek. Ő így írt a forradalomról:

A hazájukat szerető emberek voltunk, akik fellázadtunk a hazugság, az önkény, az ostobaság, az elnyomás és a hazánk megszállása ellen. Nem csináltunk semmi különöset, nem voltunk hősök, csupán olyan emberek, akik tették, amit tenniük kellett. Akik szerették a szabadságot és a népüket, és ragaszkodtak az igazsághoz.

– Tulajdonképpen ez 1956 üzenete és célja. És persze, október 23-án a pesti utcán tüntetőkben más is megfogalmazódott. Az, hogy elég volt. Elég volt a zsarnokságból, hogy elég volt a hazugságokból, a félrevezetésből, a manipulációból, a megfélemlítésből, hogy elég volt az internáló táborokból, a koncepciós perekből, a letartóztatásokból, a lehallgatásokból. Nemet mondtak erre, és azt kiáltották, hogy elég volt a pártvezetők kiváltságaiból, a szegénységből, a számkivetettségből és a Szovjetuniót kiszolgáló elvtelen politikából. Ott, akkor, 1956 október 23-án történt egy találkozás, ami törékeny volt és részleges, és a tüntetésből forradalom lett.

– Őrizzük 56 emlékét. Őrizze a nemzeti emlékezet, és őrizzük a szívünkben és a gondolatainkban azokat, akik ott haltak meg a pesti utcákon, akik a sortüzek áldozatai lettek, akiket kivégeztek. Őrizzük őket, akiket bebörtönöztek, elüldöztek, akik emigrálni kényszerültek, akiket kirekesztettek. Őrizzük a jogfosztottak, a megvetettek emlékékét. És képviseljük azt – ami talán ma 1956 forradalmaként a legfontosabb -, hogy a boldogulás lehetőségét, a békés, nyugodt szép életet adja mindannyiunknak Magyarország, hiszen nekünk valamennyiünknek a szép Magyarország, édes hazánk – zárta gondolatait a polgármester.

A beszédet követően az Ady 11/H osztályos diákjai adtak ünnepi műsort, akiket Csehné Varga Csilla készített fel. A megemlékezésen jelen volt többek között dr. Gara István és dr. Herr Gyula, Nagyatádon város díszpolgárai, Ander Balázs országgyűlési képviselő, dr. Trefeli Katalin, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Nagyatádi Járási Hivatalának vezetője.

A megemlékezést követően a város és a különböző szervezetek, pártok képviselői helyezték el a tisztelet koszorúit.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás