Mintegy 150-en szavaztak tegnap Nagyatádon az előválasztáson

A hét második napján, ma délig szintén csaknem ugyanennyien adták le személyesen a szavazatukat az ellenzéki előválasztás atádi helyszínén. Országosan 67 ezren voksoltak hétfőn.

Reggel 8 óra után annyian jöttek, hogy a sarkon állt a sor vége, mondja az egyik szavazóbiztos. Valaki meg is jegyezte, hogy pedig itt még krumplit sem osztanak, teszi hozzá mosolyogva.

Szombaton még sokkal többen voltak, mintegy 300 ember ment haza dolgavégezetlenül, miután túlterhelés miatt hamar lefagyott a számítógépes rendszer. Így lényegében tegnap kezdődött igazán az ellenzéki előválasztás. Az első napi 150 szavazat szinte pontosan a duplája az országos átlagnak lakosságarányosan.

Kedden délután egy óra tájban pár percenként érkezik egy-egy ember, mások párosával. Nagyatádon az MSZP-iroda előtt, a piactér temető felőli sarkán lehet személyesen szavazni. Barátságos a hangulat, váltanak néhány szót, aztán kitöltik az értéknyilatkozatot (hogy egyetértenek az előválasztás céljával és az adataik kezelésével). A szavazólapjuk QR-kódját és a lakcímkártyájuk vonalkódját az egyik biztos feltölti az adatbázisba. Ez azt a célt szolgálja, hogy ne lehessen a szavazólapot sokszorosítani, és hogy ugyanaz a személy ne tudjon többször voksolni. A két szavazólapot kézbe véve csak be kell ikszelni a nevek előtti karikát: az egyiken a képviselő-jelölt, a másikon a miniszterelnök-jelölt személyét választhatjuk ki.

Engem a közbeszerzéseknek álcázott lopások meg a luxusrepülők háborítanak föl – így egy nyugdíjas hölgy.

Nekem a kínai egyetemből meg a méregdrága kölcsönökből van elegem, meg abból, hogy kiszerveznek maguknak mindent – tódítja egy másik. – Nem láttam azt sem, hogy a rengeteg magyar halott miatt legalább részvétet nyilvánítottak volna, mint más kultúrországok vezetői.

Egy negyvenes férfi bicskanyitogatónak nevezi, hogy 11 év kormányzás után csupán Stop Karácsonyozásra futja a Fidesztől, szerinte ez pusztán pótcselekvés, ennyiből az autók elé is odaállhatnának.

Azt írják meg, hogy a sok facebookos szócséplés után most végre lehet tenni azért, hogy megváltozzon az ország! – kéri mosolyogva egy asszony. – Aki átlátja, mi történik itt az uniós pénzekkel, annak nem kérdés, hogy változásra van szükség – teszi hozzá.

A szavazóbiztosok is kérnek, méghozzá azt, írjuk le, hogy várják a szavazatszámlálónak jelentkezőket (itt lehet jelentkezni).  Egyébként mindenki nagyon jóindulatú, mondják, tegnap az esőben még meleg teát is hoztak nekik, más pedig sütivel kedveskedett nekik. Tapasztalatuk szerint zömmel idősebbek érkeztek eddig az előválasztásra – ami a város korösszetételéből is adódik -, de a középkorosztály is képviselteti magát. Feltűnt, teszik hozzá, hogy sok mozgássérült jött. Úgy számolnak, hogy a csütörtöki piacnapon felfutás lesz, az igazi dömping pedig hétvégén, amikor sokan haza is jönnek.

Megosztás