Mocz András: csődközelbe került sok erdőgazdálkodó

Az országos szövetség Somogyszobon gazdálkodó elnöke a magánerdősök országos találkozóján beszélt erről a napokban. Az államtitkár pedig azt hangoztatta: versenyképes ágazattá fejlesztenék az erdőgazdálkodást.

A tavalyi viharok jelentős károkat okoztak a Nyírség, Somogy, Zala és Vas megye erdeiben, mondta Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke Ópusztaszeren az MTI beszámolója szerint. Sok lett az eladhatatlan fa, az enyhe tél miatt a tűzifa iránti kereslet visszaesett, és csökkent az igény az ipari fára. Az agrárium leginkább tőkehiányos ágazatában sokan csőd közeli állapotba kerültek.
A szektornak segítségre van szüksége, amely a munkaerő megtartását is szolgálná. Az adminisztráció egyszerűsítése mellett a támogatások 50 százalékos előlegének azonnali utalása nyújtana segítséget – hangsúlyozta az elnök. Hozzáfűzte: sikeres pályára került az erdőtelepítés, a kormányzati intézkedésének köszönhetően ma már megéri erdőt telepíteni a gyenge minőségű termőföldeken. Hangsúlyozta, az elmúlt három évtizedben az új erdők 98 százalékát, mintegy 200 ezer hektárt magántulajdonosok telepítettek.

Az Agrárminisztérium a gyenge termőképességű területeken versenyképes ágazattá kívánja fejleszteni az erdőgazdálkodást – jelentette ki az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára. Zambó Péter nemzeti érdeknek nevezte, hogy a klímaváltozás időszakában megőrizzék a meglévő erdők minőségét, növeljék természetességüket, bővítsék a fával borított területeket.
A kormány növelte a vidékfejlesztési program erdőtelepítési támogatásainak összegét. Ez a korábbi kérelmekkel együtt már 24 ezer hektár új erdő és ültetvény létesítését jelentheti – mondta az államtitkár, hozzátéve, érdemi területnövekedés a magánszektorban lehetséges.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Megosztás