Nagyatád költségvetéséből 275 millió forint hiányzik

A járvány miatti költségvetési intézkedések, az önkormányzati feladatok elégtelen állami finanszírozása és a kötelező béremelések teszik ki a hiány döntő részét. Emiatt kevesebb pénz jut idén több területre is.

Egyebek között a közterületek fejlesztésére, az intézmények, létesítmények működésére, a közösségi eseményekre, a sport és civil szervezetek támogatására.

Mint ismert, a járványügyi korlátozó intézkedések miatt nem ülésezhet a képviselő-testület, tagjai azonban véleményezhették a tervezetet. Ezután hagyta jóvá Nagyatád polgármestere a város idei költségvetését.

Ebből több lényeges elem is kiderül, legfőképpen, hogy jelentősen romlottak a város pénzügyi pozíciói. Az feladatok ellátására és a működésre idén fordítandó 2 milliárd 637 millió forintos költségvetés 275 milliós hiánnyal számol.

A járvánnyal kapcsolatos intézkedések 124 millió forintos veszteséget okoztak: egyebek között a gépjárműadó elvonása (34 millió ft), a szolidaritási hozzájárulás kötelezettsége (36 millió ft), a gyógyfürdő zárva tartása miatti kiesés (18 millió ft).

Nagyon sok pénzzel kell kiegészítenünk a feladataink ellátására biztosított állami normatívákat is – folytatta a nehézségek sorát Ormai István polgármester. – Pl. 1118 ovisnak és tanulónak biztosítjuk a gyermekétkeztetés. Ez 244 millió forintba kerül, amihez 135 millió forint állami támogatást kapunk. Ingyen étkezik 511 gyermek, 128 után pedig fele térítési díjat fizetnek a szülők. Így a térítési díjakból 47 millió forint bevételünk tervezhető. Tehát a kiadások fedezésére 62 millió forintot saját pénzünkből kell biztosítanunk. Ez szinte minden feladatellátásnál így van.

A kötelező minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés ugyancsak jelentős tétel. Ezt ugyan minden évben jóváhagyják, ám egyetlen fillért sem biztosítanak hozzá. Az önkormányzat és intézményei 296 munkavállalót alkalmaznak, közülük csaknem kétszázat érint az intézkedés. Ez az évek során halmozódva immár 133 millió forinttal terheli meg a város kasszáját.

Természetesen a pénzügyi kormányzat tisztában van vele, hogy az önkormányzatok feladatellátásához nem elegendő a költségvetési finanszírozás, ezért az állami költségvetésben kiegészítő támogatási alapot terveztek. Ezen a tavalyi évben 97 millió forint többlet támogatást kaptunk. Ez öt év óta a legnagyobb összeg, amit döntéshozók felé történő megalapozott kérelemmel, és segítő támogatással tudtunk elérni. Ebben az évben is kérni fogjuk ezt a támogatást – mondta a polgármester.

Az említettek következtében Nagyatád Város Önkormányzata 2021-es költségvetése minden vonatkozásban takarékos, sok esetben a korábbiaknál alacsonyabb kiadási előirányzatokat, lehetőségeket tartalmaz. Kevesebb pénz jut a közterületek fejlesztésére, az intézmények, létesítmények működésére, a közösségi eseményekre, a sport és civil szervezetek támogatására. A kialakult, meglévő közszolgáltatásokat továbbra is biztosítani fogja az önkormányzat, hangsúlyozta Ormai István, hozzáfűzve: értékeinket megőrizzük, és készülünk a járványhelyzet megszüntetésére, és egy jobb pénzügyi feltételeket hozó időszakra.

 

 

Megosztás