Nagyatád választ: információk első kézből

Ma este tőlünk tudhatja meg először: ki lesz a polgármester, és kik vezetik a várost a következő öt évben. Indul az Atádhír egész napos tudósítása az önkormányzati választásokról.

Nagyatád polgármestert és egyéni választókerületi képviselőket választ. Szavazhatunk a megyei közgyűlés összetételét eldöntő pártlistákra is, a nemzetiségek pedig külön lapon az ő jelöltjeikre. 

Arról, hogy Nagyatádon kikre voksolhatunk ma, itt írtunk részletesen, illetve a tegnapi videós tudósításunkban is beszámoltunk a legfontosabb helyi tudnivalókról.

Frissítés 18.56-kor:

Nagyatád 50% fölött!

Nagyatádon már fél 7-ig százzal többen szavaztak, mint öt évvel ezelőtt összesen. Ez azt jelenti, hogy 4493-man adták le a voksukat, vagyis urnazárás előtt fél órával már meghaladta az 50%-ot a részvételi arány. Egészen pontosan 50,4%. Emlékeztetőül: 2014-ben a végleges részvételi adat 46,8% volt.

 

Frissítés 17.45-kor:

Nagyatád közelít az 50%-os részvételi arányhoz

Nagyatád a 17.00 órai adatok szerint továbbra is 1%-kal magasabb részvételi aránnyal (46,1%) büszkélkedhet, mint Somogy (45%), és 3,4%-kal magasabbal, mint az országos átlag (42,7%). A városban már 4111-en leadták a voksukat.

Frissítés 16.25-kor:

Csaknem háromszoros a részvételi különbség a Nagyatádi járásban!

A legaktívabb és a legpasszívabb települések között a járáson belül is olyan hatalmas a különbség, hogy arra nehéz bármilyen magyarázatot találni. Szabáson (64,5%!!!), Rinyabesenyőn (57,5%) és Belegen (56,7%) rendkívül öntudatos állampolgárok laknak a jelek szerint, ezekhez az adatokhoz most egyebet nem fűznénk hozzá. Ugyanakkor Lábodon (24,1%), Segesden (28,9%) és Kutason (33,9%) szinte érdektelenségbe fullad a választás. Előbbit vélhetően az indokolja, hogy nem akadt kihívója a jelenlegi polgármesternek, így tét nélkülinek mondható a voksolás. Segesden és Kutason azonban négyen is indultak a tisztségért, amint arról itt írtunk.

 

Frissítés 16.00-kor:

Minden eddiginél magasabb részvételi arány Nagyatádon!

Csaknem 7%-kal magasabb a részvételi arány Nagyatádon a 15.00 órai adatok alapján, mint 2014-ben: most a választópolgárok 37,8%-a, akkor pedig csupán 30,9%-a adta le a voksát a városban. Délután 3 óráig 3377-en éltek a szavazati jogukkal. Az önkormányzati választásokon eddig az időpontig még soha ennyien nem szavaztak, mint most. Ez már csak amiatt is meglepő, hogy Nagyatádon meglehetősen visszafogott, mindenféle szélsőségtől és botránytól mentes volt a kampány. Már csak az a kérdés: melyik tábornak sikerült jobban mozgósítania szavazóit. 

 

Frissítés 15.45-kor:

Ormai István: bízom benne, hogy a nagyatádiak támogatják a városfejlesztési terveinket

Ormai István, a Nagyatádért Egyesület polgármesterjelöltje a kórházban adta le voksát délután 3 óra körül. Az Atádhírnek azt nyilatkozta: „Nagy nyitottságot és érdeklődést mutattak a nagyatádiak a város ügyeii iránt a választások előtt. Ez fontos, hiszen közös a sorsunk, jó, ha tudják az itt élők, merre tartunk, milyen lehet a város jövője. Ezt mutattuk be a kampányban: nagyon sok lakossági fórumot tartottunk, és ezeken sokan részt vettek. A programunkban bemutattuk, a város fejlődését hogyan szolgálják a megvalósítandó beruházások. Megmutattuk, mik a céljaink, és hogyan tudjuk azokat elérni, illetve ezek eléréséhez milyen eszközeink vannak. Úgy gondolom, a nagyatádiak látják azt, mi az a program és értékrend, amelyet a Nagyatádért Egyesület és én magam is képviselek. Abban bízom, hogy ezt megértve támogatják a mi elképzeléseink megvalósítását.”

 

Frissítés 14.40-kor:

Nagyatád a 2. legaktívabb

Nagyatád a második legaktívabb egyelőre a 10 ezer főnél népesebb somogyi városok közül. Messze a legmagasabb a részvétel Siófokon, ahol a kormánypártok sok mindent bevetettek a győzelem érdekében, és a jelek szerint mindenképpen vissza akarják szerezni a Balaton-part fővárosának vezetését. Barcson pedig a leggyengébb a részvétel, igaz, Kaposáron sem sokkal jobb. A 13.00 órai adatok részvételi alapján:

Siófok: 32%; Nagyatád: 28%; Marcali: 26,6%; Kaposvár: 25%; Barcs: 24,6 %.

A többi somogyi város még nagyobb szórást mutat:

Tab: 13,4%; Kadarkút: 22,8%; Csurgó: 23,8%; ugyanakkor Balatonföldvár: 37% – a többi város a két szélsőség közötti részvételi arányt mutat.

 

Rendkívüli események

Közben országszerte nem eseménytelen a választás. Józsefvárosban (Budapest) például 8 ezer forintért vennének szavazatokat  ismeretlenek. Tolna megyében szavazólapokat téptek szét, Kecskeméten összetörött egy szavazófülke. Az érdi ellenzék megszerzett egy több száz helyi választó adatait tartalmazó listát, amelyet el is keresztelt Kubatov-listának: a választási bizottság elé került az ügy. Az eddigi legkülönösebb eset Hevesvezekényen történt: választópolgárok jelezték, hogy az egyik szavazófülkében a terítőn tollal az „ÉVA” felirat volt látható. A terítőt mindkét szavazófülkéből eltávolította a helyi bizottság. A 632 fős település polgármesterét jelenleg Tóth Évának hívják.

 

Frissítés 14.00-kor:

A nagyvárosokban magasabb a részvétel

Hódmezővásárhelyen már az országos átlad duplája a részvételi arány. Az összesítések szerint különösen azokban a városokban lelkesek a választók, ahol az előrejelzések szerint nagy csata zajlik a polgármesteri posztért, például Pécs, Miskolc vagy éppen Hódmezővásárhely. 

Nagyatádon a 3-mas a legaktívabb, a 9-es pedig a legkevésbé

Nagyatádon némileg lanyhult a részvételi kedv, egészen közel kerültünk a megyei átlaghoz, és az országos sem sokkal gyengébb már. Délután 1 óráig 2501 fő jelent meg az urnáknál, ami 28%-os részvételi arány. A legaktívabbak a 3-mas szavazókörhöz tartozók: ők már 31,8%-nál járnak. A leggyengébb részvételi arányt pedig a 9-es szavazókörben mérték Nagyatádon: ott mindössze a szavazók 23,6%-a jelent meg.

 

Frissítés 13.40-kor:

Kárpáti: példaértékű volt a nagyatádi kampány

Kárpáti László, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje délelőtt 11.15-kor adta le a voksát a kollégiumban. Azt mondta az Atádhírnek:

Látva az addigi adatokat, magasabb részvételre számítok az öt évvel korábbinál, a közel 50%-os részvételben bízom. Nem valaki vagy valakik ellen kampányoltunk. Úgy értékelem, a nagyatádi kampány példaértékű volt. Várjuk az embereknek a döntését.

Nemrég kerestük Murányi József független polgármesterjelöltet telefonon a megbeszélteknek megfelelően, ám ő azt válaszolta: egyelőre mégsem kíván mondani semmit. Ormai István, a Nagyatádért Egyesület polgármesterjelöltje kora délután szavaz a kórházban, jelezte, hogy akkor nyilatkozik majd.

Kárpáti László, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje
Kárpáti László, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje

Frissítés 11.35-kor:

Tarlós: az ellenzék megtéveszti az embereket; Karácsony: az összefogás már önmagában eredmény

Tarlós István szerint az ellenzék megtéveszti az embereket betarthatatlan ígéretekkel, s a kampány nem arról szól, amiről kellene. Erről a főpolgármester beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Tarlós István az önkormányzati választások kampányáról szólva kijelentette: az utóbbi hetek eseményei miatt elbizonytalanodás érezhető Budapesten és az országban is.

Már önmagában az óriási siker, hogy sikerült az ellenzéki összefogást megvalósítani – mondta Karácsony Gergely azok után, hogy egy XIV. kerületi óvodában leadta a szavazatát. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt örül az öt évvel korábbinál magasabb részvételi adatoknak, az ide vezető kampányt viszont durvának és mocskosnak nevezte. Karácsony Gergely azt mondta: bármi lesz is, semmilyen eredményt nem tartana kudarcnak, hiszen az ellenzéki politikát már sikerült szerinte megváltoztatni. Arra azért komoly tétekben fogadott, hogy győzni fognak.

Nagyatád: rekordmagas részvétel

Nagyatádon a 11.00 órai adatok alapján a választók 20,37%-a járult az urnákhoz. Ez 1.817 embert jelent. Ez továbbra is magasabb mind a megyei, mind az országos átlagnál. Ennél figyelemre méltóbb adat, hogy öt évvel ezelőtt ennél lényegesen kevesebben voksoltak Nagyatádon: akkor  mindössze 16,76%-os volt a részvétel, vagyis 14%-kal többen szavaztak most.

Frissítés 10.30-kor:

Orbán Viktor: ma a győriek mondanak véleményt Borkairól, holnap pedig én

Orbán Viktor egy XII. kerületi iskolában szavazott, majd röviden válaszolt az újságírók kérdéseire is, írja a HVG. Amikor azt kérdezték tőle, kit támogat Győrben, ő azt felelte: a győrieket támogatja, Budapesten Tarlós Istvánt, a kerületében pedig Pokorni Zoltánt. Amikor a napokban kirobbant ügyről is megkérdezték, azt mondta: „a győriek majd elmondják a véleményüket, ő pedig majd hétfőn. Ez a helyes sorrend.”

Az ATV riporterét megverték, a Jobbik politikusát lökdösték Pécsen

Súlyos atrocitás érte az ATV egyik tudósítóját, Szalai Pétert és Gyimesi Gábor jobbikos önkormányzati képviselőt vasárnap reggel Pécsen, amikor arról szeretett volna forgatni, hogy egy pécsi önkormányzati irodában feltételezhetően szavazatokért cserébe tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokat osztanak a helyi választópolgárok között – számolt be az Index.

 

Frissítés 10.10-kor:

Tilos lefényképezni a szavazólapot, de szelfi készíthető a fülkében

Jogsértő a szavazólapok lefényképezése, de a választók készíthetnek magukról szelfit a szavazófülkében, hívja fel a figyelmet az MTI. A Kúria még a 2016-os népszavazás során hozott végzést a szavazólap lefényképezéséről és közzétételéről. A bíróság akkor kimondta: a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogy miként szavaztak.A szavazólap célja az, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért ezzel ellentétes felhasználása, például a lefényképezett szavazólap képének megosztása másokkal a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik – közölte a Kúria.
A jogszabály ugyanakkor nem tiltja, hogy a választók a szavazófülkében fotót (szelfit) készítsenek magukról.

 

Frissítés 9.58-kor:

A nagyatádiak még mindig frissebbek, mint a megyei és az országos átlag: 9 óráig 8,65%-uk, vagyis 772 ember ment  szavazni. Somogyban az átlagos részvétel 8,43% (21.846 fő), Magyarországon pedig 7,20% (577.447 fő). A megyék rangsorában ezzel Somogy a 4. helyen áll: csak Békésben, Csongrádban és hevesben voltak ennél nagyobb arányban voksolni az emberek.

A helyi választási iroda friss tájékoztatása szerint a városban rendben elkezdődtek a szavazások. Ugyanezt közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője ma reggel az MTI-vel: valamennyi szavazókör rendben megnyílt az önkormányzati és nemzetiségi választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés. Mucsi Tamás elmondta: mind a 10 278 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett; erről soron kívül intézkedtek. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig 8 millió 25 ezer választópolgárt várnak az urnákhoz – tette hozzá.

Nagyatádon korábban keltek és aktívabbak voltak az emberek, mint a megyében és az országban: nálunk a választásra jogosultak 1,5%- adta le a voksát reggel 7 óráig, ez 134 embert jelent.

Megosztás