Nagyatád vezető ügyésze: egyre több az internetes csalás, az embercsempész és az idősek átverése

A járvány idején több kapcsolati erőszak és kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény történt, ugyanakkor visszaszorult a garázdaság aránya – egyebek között ez is kiderül a dr. Dénes Attilával készült beszélgetésünkből.

– A két kisgyermekem tanulmányai és feleségem munkája ugyan Kaposvárhoz köt, azonban Nagyatádot Dél-Somogy központjaként határozottan élhető, kedvelhető városnak látom: rendezettsége és emberi légköre a szó legnemesebb értelmében vett igazi kisvárossá teszi. Külön érdekesnek tartom a város katonai hagyományait, fiammal a hadi parkot természetesen már meglátogattuk. Remélem, hogy ha a járványhelyzet engedi, újra fürödhetünk az atádi strandon is – jellemzi a városhoz fűződő kapcsolatát a 41 éves dr. Dénes Attila.

A fővárosból az erkölcsi tartást hozta

A Nagyatádi Járási Ügyészség vezetője egyébként ízig-vérig budapesti: nemcsak ott született és töltötte gyerekkorát, hanem a tanulmányait is ott végezte. Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnáziuma kapcsán kiemeli, ott kapta útravalóul az erkölcsi tartást és a kritikai gondolkodást. Ezen készségeit tovább erősíthette az ELTE jogi karán, „ahol az ügyészség jelenlegi vezetői közül, dr. Polt Péter legfőbb ügyész és dr. Belovics Ervin legfőbb ügyészhelyettes is oktatott, nagyrészt az ő előadásaik miatt kezdett egyre inkább érdekelni a büntetőjog”. Akkoriban döntötte el véglegesen, mindegy hogy az ország melyik szegletében, de ügyész akar lenni.

Így aztán kapóra jött, hogy éppen generációváltás zajlott le a Somogy Megyei Főügyészségen, és dr. Horváth Szilárd főügyész vele együtt több, somogyi kötődéssel nem rendelkező fiatal kollégának biztosított lehetőséget. Az „idegenlégió” pedig gyökeret eresztett Somogyban, és ma már valamennyien vezető beosztást töltenek be a szervezetben. Dr. Dénes Attila például 2014. augusztus 1. napjától teljesít szolgálatot a Nagyatádi Járási Ügyészség vezető ügyészeként.

Kevesebb garázdaság, több családon belüli erőszak

A szervezet munkája túlnyomó részt a „klasszikus” bűncselekmények – lopás, csalás, testi sértés, garázdaság és ittas járművezetés – nyomozásának irányításából, az ezekkel kapcsolatos vádemelésekből, majd a vádképviseleti tevékenységből tevődik össze. Ezek azok a bűncselekmények, amikkel a mindennapok során találkozhatunk, amelyek – épp a gyakoribb személyes érintettség miatt – mindannyiunkat irritálnak.

A járvány időszaka azonban érzékelhető változást hozott, hiszen a közterületen elkövetett bűncselekmények, különösen a garázdaság aránya visszaszorult. Ám azt a kollégáimmal együtt én is tapasztalom, hogy az együtt élők közötti feszültségek gyakran vezetnek más jellegű bűncselekmények, így például kapcsolati erőszak és kiskorú veszélyeztetése elkövetéséhez, melyek száma viszont megnőtt. És ezen a téren valószínűleg a látencia is magas – hívja fel a figyelmet a közelmúlt folyamataira a vezető ügyész.

„Három aggasztó tendenciát látok”

Nő az embercsempészések száma: a megye rendőrei többször fogtak már Magyarország területére lépő migránsokat pénzért segítő embercsempészeket, legutóbb egy szír állampolgár és két, részére segítséget nyújtó budapesti taxissal szemben emeltünk emiatt vádat. Ez azt igazolja, hogy az embercsempészet egyre szervezettebbé, iparszerűvé kezd válni, ami komoly kihívást jelent a büntető igazságszolgáltatásnak.

Sajnos továbbra is nő a telekommunikációs eszközök felhasználásával elkövetett bűncselekmények, különösen a csalások és zsarolások száma. Nemrég emeltünk vádat egy olyan férfi ellen, aki magát végrehajtónak kiadva fenyegette meg a sértettet azzal, hogy ha nem utal át több százezer forintot, elviszik otthonából az értékeit. De az enyhébb, nem fenyegető, „csak” megtévesztő, csalási cselekmények száma is folyamatosan nő. A járványhelyzet miatt megnőtt az online vásárlási kedv, ezért mindenkinek azt javaslom, hogy legyen nagyon körültekintő a hirdetési oldalakon megjelenő, irreálisan kedvező árú termékekkel, vagy a telefonon érkező váratlan nyeremények ígéretével szemben.

Végül pedig az idős emberek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma is magas, sokan használják ki az elöregedő falvak lakóinak tisztességét és jóhiszeműségét. Az ilyen típusú bűnelkövetőkkel szemben meglátásom szerint gyorsan és a törvény teljes szigorával kell fellépni, ahogy az történt azzal a párossal szemben, akik ellen nemrég azért emeltünk vádat, mert a szomszédban lakó, idős asszonyhoz átszökve loptak el több százezer forintnyi készpénzt.

A nagyatádi és csurgói járás emberléptékű településeinek szerencséjére a masszív, kemény bűnözői réteg hazánkban a nagyvárosok, nyaranta pedig a Balaton felé húzódik. Ennek is köszönhetően errefelé ritkábban kell szembesülnünk a kábítószeres bűncselekményekkel, illetve a klasszikus szervezett bűnözéssel.

Jó kapcsolat, törvényesség és időben lefolytatott büntetőeljárások

Mivel az ügyészség sajátos szerepet tölt be a büntetőeljárásban – a nyomozás elrendelésétől a büntetés végrehajtásáig jelen van -, ezért valamennyi társszervvel aktív kapcsolatot tart fenn. Dr. Dénes Attila azt mondja, éppen ezért törekszik a kezdetektől arra, hogy helyben mind a rendőrséggel, mind pedig a bírósággal jó munkakapcsolatot alakítson ki.

– Szerencsés helyzet, hogy mindkét társszerv vezetője fogékony a párbeszédre, ami jelentősen megkönnyítette például a járványidőszak gyors és megfelelő kezelését. A személyes érintkezések minimálisra csökkentése, a kihallgatások és a tárgyalások elektronikus úton, telekommunikációs eszközökkel történt lefolytatása csökkentette az igazságszolgáltatás egészének járványügyi kitettségét, és biztosította mind a rendőrség, az ügyészség és a bíróság működőképességének fenntartását.

A Nagyatádi Járási Ügyészség vezetőjeként most és a jövőben is a törvényesség, valamint a büntetőeljárások időszerűségének a biztosítása a két alapvető célja, vallja. Mert minél hamarabb éri utol a törvényes és arányos büntetés az elkövetőt, annál nagyobb a visszatartó ereje, teszi hozzá a vezető ügyész.

 

 

 

 

Megosztás