Nagyatádi háziorvosok: óriási a betegforgalom

Hihetetlenül sok a megbetegedés, napi 70-80 gyereket látnak el a háziorvosok a városban. A felnőtt körzetek váróiban is hatalmas a forgalom, ők már zömmel felülfertőződnek, dupla antibiotikumos kezelés van szükségük.

A hurutos, felső légúti megbetegedéseket nem a covid, hanem egy másik vírus okozza, bár a tüneteik könnyen összekeverhetők: légcsőhurut, hörghurut, torokfájás, arcüreggyulladás.

A nagyatádi általános iskolákban egy héttel ezelőtt minden negyedik-ötödik diák hiányzott, elmondásuk szerint azóta javult a helyzet. Az egyik gyermekorvosi rendelőben viszont arról számoltak be, hogy háromszorosára nőtt a betegforgalmuk a két héttel ezelőttihez képest. Emiatt dr. Czakó Judittal csak pár mondatot tudtunk váltani telefonon.

Most is rengetegen vannak a váróban, hihetetlenül sok a megbetegedés, a két héttel ezelőttihez képest háromszorosára nőtt a betegforgalom, naponta 70-80 gyermeket látunk el – mondta a doktornő. – Ősszel jellemző, hogy sokfajta felső légúti vírus támad be, ez okoz náthát, köhögést, lázat, torokfájás, némely esetben hasmenést.

A felnőttek rendelői előtt is rengetegen várakoznak. A háziorvosok azt tapasztalták, hogy minden harmadik betegük az említett panaszokkal érkezik.

Sokan mondják, hogy a gyerekük hozta haza az iskolából, vagy a munkahelyen kapták el. Főleg a fiatal felnőttek és a középkorúak jönnek ezekkel a panaszokkal, az a korosztály, amely gyakran megfordul tömegben – mondta dr. Horváth Tünde. – Nagyon sok felső légúti fertőzés van, szerencsére nálunk eddig egyik páciens sem volt covid-pozitív.

Egy másik atádi rendelőben napi 80-90 fős betegforgalomról számoltak be. Sok köztük a derékfájós és a hasmenéses, minden második-harmadik viszont elhúzódó felső légúti panaszokkal érkezik.

A harmadik-negyedik napon jönnek, addigra már többnyire kialakul a bakteriális fertőzés is. Sokan mondják, hogy a korábbiakkal szemben most nem elég nekik egy antibiotikumos kezelés, duplán kell alkalmazni – magyarázta dr. Erdő Gabriella. – A beszámolók alapján gyakran a gyerekek viszik haza a vírust, ők egy akár egy náthával túl is vannak rajta, de az idősebbeknél kialakul hörghurut, tüdőgyulladás vagy arcüreggyulladás.

Nála sem volt eddig covid-pozitív egyik beteg sem. Az orvosok azt észlelték, hogy a felnőttek többsége nem akar táppénzre menni, félti a munkahelyét. Így viszont nem tudják őket kiemelni a közösségből, vagyis könnyebben terjed a fertőzés. Azt kérik, hogy hamarabb jelentkezzenek a betegek, két nap után mindenképpen. És lehetőleg telefonon kérjenek időpontot, mert rengeteg a beteg a várókban, ne fertőzzék meg még jobban egymást.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás