Nagyatádi rendőrség: sokkal többen sérültek meg közúti balesetben, és egyre több az internetes bűncselekmény

Majdnem az ötödére csökkent a bűncselekmények száma tíz év alatt a Nagyatádi Rendőrkapitányság területén, a nyomozás eredményessége pedig több mint a duplájára nőtt – derült ki a rendőrségi beszámolóból csütörtökön.

A közbiztonság alakulását 5-10 éves viszonylatban érdemes vizsgálni, ez pedig egyértelmű folyamatot mutat: 2010-ben 37,5% volt a a Nagyatádi Rendőrkapitányság nyomozáseredményessége, tavaly pedig 81%; akkor 2020 bűncselekményt regisztráltak, tavaly pedig 418-at.

Nagyatád közrendjének és közbiztonságának helyzetéről tartott beszámolót a képviselő-testület előtt dr. Györkös Balázs r. alezredes tegnap. Az általa vezetett Nagyatádi Rendőrkapitányság illetékességi területe két járása (a másik a csurgói) terjed ki, amelyeknek 38 ezer lakosa két városban és 34 faluban él, a területen 4 kmb-csoport működik, egy körzeti megbízottra 1 355 lakos jut.

A kapitányság területén kevesebb, Nagyatádon több bűncselekmény történt

Miközben a regisztrált bűncselekmények száma majdnem 30 százalékkal csökkent egy év alatt a kapitányság területén, a közterületen elkövetetteké még nőtt is: ez testi sértés, garázdaság, lopás és rongálás.

Ráadásul 47 százalékkal több személy sérült meg közúti közlekedési balesetben tavaly, mint egy évvel korábban.

Nagyatádon ellentétes folyamat zajlott a kapitányság teljes területéhez képest: nemhogy 30 százalékkal csökkent volna, hanem 35-tel, több mint a harmadával még nőtt is az összes nyilvántartott bűncselekmény (88-ról 119-re); a kiemelt bűncselekményeké szintén emelkedett 19 százalékkal. A számok mögött azonban a kapitány szerint leginkább az húzódik meg, hogy a városban két csalássorozatot is fölgöngyölítettek tavaly. Ráadásul a közterületen elkövetett bűncselekmények felderítési aránya minden eddiginél jobb lett, mutatott rá.

Nagyatádon maradva: így alakult a kiemelt bűncselekmények száma

Ezek mértéke lényeges mutatója a bűnügyi helyzetnek, mert kiemelkedő jelentőségű a közbiztonságérzetre gyakorolt hatásuk. A kiemelt bűncselekmények száma 47-ről 56-ra, 19%-kal (ötödével) emelkedett tavaly.

Ezen belül főleg a lopások és a betöréses lopások száma nőtt: harmadával (18-ról 24-re); a csalásoké több mint negyedével (14-ről 18-ra); és kettővel több rongálás történt (azaz 4).

Kérdésre válaszolva az ülésen szintén jelen lévő Molnár Gábor somogyi rendőrfőkapitány kijelentette: az emelkedésnek egyértelműen gazdasági okai vannak, és az idén várhatóan még több ilyen lesz. Felhívta a figyelmet, hogy a csalásokat egyre inkább az online térben követik el.

A nem kiemelten kezelt bűncselekmények számának alakulása Nagyatádon

63 nem kiemelt bűncselekményt rögzítettek, az előző évi 41 esetnél csaknem 54 százalékkal többet.

Ezek több mint negyedét (22%) az ittas járművezetés tette ki, ami viszont az előző évihez képest még csökkent is (16 helyett 14 eset). Nagyobb esetszámban előforduló bűncselekmény volt még a közúti baleset okozása: 5, de ez is kevesebb a korábbi 7-nél.

Ami viszont lényegesen több lett, az az információs rendszer vagy adat megsértése: feltörik pl. a gmail- vagy a Facebook-, ill. Instagram-fiókját valakinek, megváltoztatják a jelszavát stb.

10-ből 8 elkövetőt elfogtak

A rendőrkapitányság nyomozáseredményessége 2021-ben 89,6% volt, tavaly 80,9%.

(A lopásé és a betöréses lopásé 62,4%-ról 51,3%-ra csökkent, a lakásbetöréseké 90%-ról 63,6%-ra.)

Ugyanakkor a közterületen elkövetett bűncselekmények nyomozáseredményessége 86,2%-ról 91,4%-ra emelkedett.

A tulajdon elleni szabálysértések

Alapesetben 50 ezer forint alatti értékhatár esetén minősül szabálysértésnek az elkövetés.

Összesen 220 esetben rendeltek el (6%-os emelkedés) ilyet, közülük 149-szer tulajdon elleni cselekmény miatt. Ezek felderítése 65%-os eredménnyel sikerült, ami 10 éve a legjobb adat.

Közlekedésbiztonsági helyzet

A kapitányság területén 51-ről 71-re nőtt a személyi sérüléses közúti közlekedési baleset száma tavaly. Ezekben 103 személy sérült meg az egy évvel korábbi 70-nél lényegesen többen. (Nagyatádon belül néggyel kevesebb, 69 baleset történt.)

A közúti balesetek legfőbb oka továbbra is a gyorshajtás.

Balesetveszélyes útszakasznak tekinthető a 68-as főút, valamint a 61-es és a 681-es főutak, áll a beszámolóban.

Nőtt az ittas okozók aránya: 13,7%-ról 15,5%-ra. A rendőrkapitányság kiemelten kezeli az ittas járművezetők kiszűrését, ezért ezres nagyságrendben,

42 ezerre emelték a szondázások számát tavaly.

Ittas vezetés miatt 52 esetben kezdeményeztek büntető, 27 esetben pedig közigazgatási eljárást. 105 sofőrnél mutatott ki pozitív eredményt a légalkohol-vizsgálat.

Megugrott a határforgalom

A kapitányság 43 km hosszon látja el a határrendészeti feladatokat (Őrtilostól Somogyudvarhelyig). Tavaly 9 illegális migrációval kapcsolatos jogellenes cselekmény esetében intézkedett, 2021-ben még 16 ilyen történt. Idén eddig egy sem.

A határátkelőhelyeken 300 ezernél is többen léptek át tavaly (a covid-lezárások után), a személyforgalom több mint a duplájára, 111 százalékkal növekedett. Ezen belül Berzence Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalom 326%-kal, a járműforgalom pedig 302%-kal nőtt.

Iskola- és polgárőrök

A kapitányság illetékességi területén 10 polgárőr egyesület működik, 8 általános iskolában hét állandó és egy tartalék iskolaőr tevékenykedik (2020-ban tízzel indult a program).

Megosztás