Közvélemény: a korrupció és a kormány gazdaságpolitikája a válság fő okai

Vitán felül állt, hogy válság van, ami a magyarok 83 százaléka szerint nagyon, ill. elég súlyos. Ennek okairól azonban eltér a kormánypárti szimpatizánsok és a többiek véleménye, de a legtöbben belső okokat látnak.

A magyar lakosság elsöprő többsége, több mint négyötöde („nagyon” vagy „eléggé”) súlyosnak érzékeli a magyar gazdaságra nehezedő válságot – idézi a Medián február végén végzett kutatásának eredményét a hvg.hu.

Az okként felsorolt válaszlehetőségek közül a legtöbben a korrupciót és a kormány elhibázott gazdaságpolitikáját tartják a leginkább meghatározónak.

A kormányzati kommunikáció által sulykolt külső okok (brüsszeli szankciók és háború) is magas pontszámot kapott, a bevándorlás viszont már nem. Ami figyelemre méltó, hogy a Fidesz-szavazók egy része is egyet ért a kormánykritikus szempontokkal: 55 százalékuk jelölte meg a korrupciót, 29 százalékuk pedig a kormány gazdaságpolitikáját a válság okaként.

Ugyanez az arány az ellenzéki pártok híveinek esetében 91-92%-os, a kutyapárt szimpatizánsai körében 83-93%-os, a Mi Hazánk hívei között pedig 70-73%-os.

Forrás: Medián.
Forrás: Medián.

Megosztás