Nagyatádiakat is tesztelnek az országos vírusvizsgálatban

Nagyatádiak és somogyszobiak is vannak az országos reprezentatív koronavírusteszt alanyai között. A május 14-ig készülő felvételek megmutatják majd a járvány valódi kiterjedését Magyarországon.

Az orvosképzést folytató egyetemek közös, reprezentatív koronavírustesztjén két héten át országszerte több mint 17 ezer ember bevonásával végeznek szűrést, amely – egyebek mellett – azt is megmutatja majd, pontosan mit is sikerült elérnünk a koronavírus elleni védekezéssel az elmúlt hetekben.

Az átfogó szűrővizsgálatot a Semmelweis Egyetem vezetésével a négy hazai orvosképző végzi. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról – jelentette ki dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője. A felvétel időtartama két hét, május 1. és május 14. között végzik.

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton. Az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra

A reprezentatív kutatás mintatelepülései között szerepel 27 somogyi települése, köztük több dél-somogyi is: Nagyatád, Somogyszob, Barcs, Csurgó, Őrtilos és Drávagárdony.

 

Megosztás