Újrainduló egészségügy: tanácstalanok az orvosok

A korábbi rendelési idő felében, telefonos egyeztetést követően fogadhatják újra pácienseiket a háziorvosok. A fogorvosok negatív PCR-teszt ellenében adnak ellátást, de arról nincs infó, hogyan és hol lehet ezt kérni.

A jelenlegi állapotok azt engedik sugallni, hogy az egészségügy újraindításáról szóló rendeletben Hannibál harcászati technikáját követik: „Vagy találunk ott utat, vagy építünk egyet!” – elv alapján, vagyis menet közben igyekeznek megoldani a felmerülő problémákat.

Már a hosszú hétvége előtt bejelentették, hogy a járványügyi korlátozásokat enyhíteni fogják a mai naptól kezdve. Eszerint másfél hónapos szünet után, szigorú higiénés szabályok betartása mellett újra lehetőség van

– háziorvosi, házi gyermekorvosi, illetve védőnői ellátásokra és fogászati alapellátásra

– járóbeteg szakellátásra a diagnosztikai ellátással és a fogászati szakellátással

– egynapos ellátásokra negatív koronavírus-tesztet produkáló betegeknél

– a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitációra és a transzplantációs beavatkozásra

– magánellátásra.

Az egészségügy teljes visszaállítását egy négylépcsős programban ígérték megvalósítani, melynek részletei még tisztázatlanok. A miniszteri levélből az is kiderült, hogy a betegek nem igényelhetik a járvány előtt megszokott módon az egészségügyi ellátást: szigorú szabályok mellett tehetik ezt meg. Ennek egyik legfontosabb, talán legellentmondásosabb pontja, hogy bizonyos vizsgálatok és beavatkozások csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával igényelhetők: ilyenek a fül-orr-gégészeti vizsgálatok, az onkológiai és sugárterápiás ellátás, ultrahangos és endoszkópos vizsgálatok, valamint a legtöbb szájsebészeti- és fogászati beavatkozás. Utóbbi az egyik olyan egészségügyi terület, ahol feltételként a legindokoltabb egy negatív koronavírus-teszt. A fogorvosok az úgynevezett PCR-vizsgálat eredményét fogadják el, mely azt mutatja ki, hogy a fertőzés aktív-e, jelen van-e vírus a légutakban. Dr. Hajdú Róbert nagyatádi fogorvos elmondta: rengetegen keresték rendelőjét a reggeli órákban.

8 órától folyamatosan csörög a telefon, még átöltözni se tudtam, mert annyi volt a telefonhívás. A teszttel kapcsolatban csak egy magánklinikáról van tudomásom, ahol végeznek ilyet, de ott teljes árat kell fizetni. Másról nincs tudomásom se nekem, se a kollégáimnak. A miniszteri levélben az állt, hogy később további tájékoztatást fogunk kapni.

Ha az állam nem vállalja a tesztelés költségeit, úgy ez a betegekre hárul át. Vagyis egy jelentős pénzügyi szűrő lép be a rendszerbe, hiszen nem mindenki engedheti meg magának a 30-60 ezer forintba kerülő tesztet. Ráadásul könnyen lehet, hogy  nem lesz elég egyszer elvégeztetni, hiszen egy negatív eredmény csak azt bizonyítja, hogy a tesztelés pillanatában nem volt a szervezetben fertőzés. Felmerül a kérdés, hogy mikor „évül el” egy negatív eredmény, azaz a tesztelést követően mennyi időnk van felkeresni a fogorvost?

Legideálisabb lenne, ha úgy jönne a páciens kezelésre, hogy előző nap tesztelték, bár ez nem túl reális – állapította meg Dr. Hajdú Róbert. – Nyilván jobb, ha minél frissebb a teszt eredménye, de hogy hol húzzuk meg a határt, arra még nincs előírás. Ésszerű keretek között kell ezt megállapítani. Ugyanakkor vannak olyan kezelések, mint például egy fogpótlás, ami miatt háromszor el kell jönni a rendelőbe egy hetes kihagyásokkal. Vagyis az utolsó kezelésnél már három hetes a tesztje, ami már nem ér semmit. De azt is irreálisnak tartom, hogy minden héten új teszttel jöjjön. Emiatt szerintem valószínűleg hatalmas várólisták lesznek, hiszen eleve korlátozva van az ellátható betegek száma, maximum heti 15 órában, azaz a normális rendelés felében.

A fogorvos szerint az lenne a megnyugtató, ha széles körben lenne tesztelve a lakosság, nemcsak országosan, hanem megyék és települések szintjén is.

A háziorvosi ellátásban is komoly szigorításokat alkalmaztak: itt is heti 15 órában, a korábbi rendelési idő felében fogadhatnak pácienseket, de kizárólag telefonos egyeztetés után lehet felkeresni a rendelőt. Ám az utóbbi részletről, sajnos a lakosságot  nem kellően tájékoztatták az orvosok szerint. Dr. Erdő Gabriella például azt mondja: valósággal kivitelezhetetlen így a betegek ellátása.

Ma reggel sorra jöttek be úgy a betegek, hogy előtte nem szóltak ide, ráadásul maszk nélkül, őket mind haza kellett küldenem. De közben meg úgy kell időzítenem, hogy óránként négy embert tudjak ellátni. Telefonon keresett az egyik páciens, mondtam neki, hogy negyed óra múlva pont van egy szabad időpont, de azt válaszolta, neki csak a holnapi nap jó, az meg már teljesen betelt. Hivatalosan heti 15 órát csinálhatnánk így, de nem fog menni, kivitelezhetetlen. Hoztak egy rendeletet, de azt már nem mondják meg, hogyan oldjuk meg. Folyamatosan csörögnek a telefonok, a betegek érdeklődnek a szakrendelésekről, régi beutalókat akarnak átíratni, miközben még a kórházban sem tudnak választ adni.

A doktornő a koronavírustesztnek is utánajárt, mivel őt is sok páciense kérdezte arról, hogyan lehet ehhez hozzájutni.

A nagyatádi labor nem csinál ilyet, csak vírusszerológiát, de az meg több hét. Olyan gyorstesztet, amit elfogadna a fogász, nem lehet kapni se gyógyszertárakban, se a gyógyászati segédeszközök boltjában. Érdeklődtem a népegészségügyi központnál, az orvosi kamara helyi elnökénél, a labornál – nincs egyiknél sem. Magánklinikáról tudok, ahol végeznek ilyet, de az 30 ezer forintnál kezdődik.

A doktornő azt is panaszolta, hogy továbbra sem megoldott az ellátásuk fertőtlenítőszerekből és védőfelszerelésekből.

Múlt csütörtökön ment át a nővér a népegészségügy irodájába átvenni a fertőtlenítőszert, ott derült ki, hogy egyszerűen nincsen. Szájmaszkból és kesztyűből is csak néhányat kaptunk. Nem értem ezt az egészet. Kaptunk egy levelet a Kásler Miklóstól arról, hogy mit csináljunk, de arról semmit, hogy hogyan.

Újabb repülőgéppel érkezett védőfelszerelésekről beszélt ma a Parlamentben Szijjártó Péter külügymiszter. Tájékoztatása alapján már csaknem 100 millió maszk, 2,5 millió vírusteszt, 56 millió kesztű és izolációs köpeny van az országban. 

Az operatív törzs legutóbbi tájékoztatóján az országos tisztifőorvos ismét bejelentette, hogy az egészségügyi ellátás szigorú szabályok között, részlegesen újraindul, ám a PCR-tesztek elérhetőségéről nem ejtett szót. A sürgősségi ellátás semmilyen formában nem változik – hangsúlyozta a Müller Cecília.

A nyitókép illusztráció.
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás