Nagyatádon egyelőre nincs influenzajárvány

Nagyatádon egyelőre nincs influenzajárvány, a rendelőben is kevesen voltak ma reggel, viszont Somogyban 55 százalékkal nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók aránya.

Pénteken jelentette be az országos tisztifőorvos az MTI-nek, hogy járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon. 

Hétfő reggel alig néhányan voltak a nagyatádi rendelőintézet várótermében, ők is leginkább beutalóért, receptért álltak sorba. Egyelőre nyoma sincs az influenzajárványnak a városban. 

Az országos tisztifőorvos kitért az RSV okozta megbetegedésekre is. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy az RSV, ami egy alapvetően egy enyhe, náthához, meghűléshez hasonló megbetegedés, szintén járványos szintet ért el. Az RSV-fertőzésnek leginkább kitettek a kétévesnél fiatalabb csecsemők és a koraszülöttek, a vírus náluk súlyos tüdőgyulladással járhat. A szakember általánosságban azt ajánlja, hogy ezekben a hetekben az egyévesnél fiatalabb csecsemőket ne vigyék közösségbe, plázákba, zárt közösségi terekbe, és lehetőleg kerüljék velük a tömegközlekedést. Müller Cecília felhívta továbbá a figyelmet az egyéni higiéné fontosságára, a kézfertőtlenítésre, a gyakori kézmosásra és a lakás gyakori átszellőztetésére.

Somogyban az első héten még nem mutattak ki laboratóriumi vizsgálattal influenzás megbetegedést, viszont az influenzaszerű megbetegedéssel 2022 utolsó hetében százezer lakosra vetítve 122-en, 2023 első hetében már 189-en fordultak orvoshoz, ez egy hét alatt 55 százalékos növekedést jelent.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy még most is érdemes kérni az influenza elleni védőoltást, mert van még idő a védettség kialakulásához. Hozzátette: egy kibontakozó járvány alatt sem indokolatlan az oltás felvétele, azzal enyhébb tünetekkel átvészelhető a fertőzés. Az oltást leginkább a legsérülékenyebb csoportoknak (idősek, krónikus betegek), az egészségügyi és szociális intézményben, valamint az állattartó telepen dolgozóknak ajánlják. Jelenleg nincs érvényben kórházi látogatási tilalom, de az esetszámok emelkedésével várhatók ilyen intézkedések.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Nagyatádra is megérkezett az influenza elleni oltás. Az oltás a 60 év felettieknek, valamint a krónikus betegségben szenvedőknek továbbra is ingyenes.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás