Nagyatádon is gyérítik a szúnyogokat

A héten több mint 4700 hektáron irtják a szúnyogokat Somogyban: főként a Dráva-meti településeken, továbbá Kaposváron és Nagyatádon is. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint földi gyérítést végeznek.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt mostanra az ország legnagyobb részén szúnyoginvázió alakult ki. A szakemberek a szúnyoglárvák elleni védekezés során kezelik az ártereket, ahová légi és földi úton juttatják ki a biológiai irtószert, valamint a granulátumot. A lakott területeken már a kifejlett szúnyogok ellen védekeznek, gépjárműre rögzített meleg ködös vagy ULV berendezésekkel. A szúnyogok folyamatos utánpótlása, továbbá a településen kívüli, kezeletlen területekről való betelepülésük miatt a legtöbb helyen több kezelésre lesz szükség a szúnyogártalom csökkentéséhez.

Az elmúlt héten biológiai szúnyoglárva-gyérítést végeztek egyebek között a Balaton nádasaiban. A kiterjedt szúnyoginvázió miatt a következő napokban a kifejlett szúnyogokat hatvan gépjárműről folyamatosan gyérítik, több mint százezer hektárt kezelnek, ami csaknem négyszázhatvan településen javíthatja a helyzetet. Számos térségben légi és földi lárvagyérítést is végeznek.

A héten Somogyban elsősorban a Dráva-menti településeken dolgoznak a szakemberek. Ma Csurgón és környékén, július 9-én Nagyatádon és további 15 településen, 10-én pedig újabb nyolc községben. Nagyatádon 400 hektáron gyérítik a szúnyogokat a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint.

Az erős szúnyogártalom miatt az eddiginél is fontosabb a lakókörnyezetünkben megtalálható mikrotenyészőhelyek felszámolása. Egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a jelenlegi meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített.

Megosztás