Somogy foglalkoztatottsága a legalacsonyabb

Elképesztő szakadék tátong Magyarország egyes régiói és megyéi között a foglalkoztatás szintjében. A legszomorúbb tény, hogy a legjobbtól csaknem 15 százalékkal lemaradva Somogy az utolsó helyen kullog.

A KSH friss regionális adatai továbbra is óriási területi különbségeket mutatnak, egyes régiókban kifejezetten magas a munkanélküliség – írta a Portfolio. A koronavírus-járvány hatásai ráadásul az első negyedévben minden területen erőteljesen érintették a munkaerő-piacot.

A legrosszabb és a legjobb helyzetű megyék rátái közötti különbség 14,9 százalékpont: az utóbbi Vas megye adata (74,5%), míg az előbbi, sajnos, Somogyé. Nálunk a munkában állóknak a teljes munkaképes korú népességhez viszonyított százalékos aránya mindössze 59,6 százalék. Továbbra is Budapesten és Nyugat-Dunántúlon a legkedvezőbb a foglalkoztatási helyzet, és változatlanul a Dél-Dunántúlon a legrosszabb.

A munkanélküliségi ráta azonban nem Somogyban, hanem Baranyában a legmagasabb (9,4%).

Az egyes megyékben 1,4 és 3% között alakul az üres álláshelyek aránya. Még ott is számos üres álláshely akad, ahol alapvetően sok a munkanélküli. Ez abból adódik, hogy képzettségi és strukturális problémák jellemzik a munkaerőpiacot. A legnagyobb arányú pótlólagos kereslet a Pest megyei szervezeteknél jelentkezett, de Somogyban is magas a mutató értéke.

A diplomásokat alapvetően nem jellemzi munkanélküliség, miközben az alacsonyabb képzettségűek sokszor nem találnak állást, különösen a gyengén fejlett régiókban.

Megosztás