Napi 170-180 beteget látnak el a nagyatádi gyerekorvosok

Az esetek túlnyomó része influenza-szerű megbetegedés, nagyon magas, 39-41 fokos lázzal járó. A gyermekorvosok azt mondják, hónapok óta a teljesítőképességük határán járnak. A bölcsődében a kicsik négyötöde hiányzik.

A gyermek háziorvosok tapasztalatai szerint a középiskolás korosztály a legkevésbé érintett, viszont a csecsemőktől az óvodásokon át az általános iskolásokig mindenki más.

Egy-egy körzet: napi 100 telefon, 70-100 beteg gyerek

Nagyon magas, 39-41 fokos láz, nátha, torok és fejfájás, sokan szédülnek is mellette, és fájnak a végtagjaik – sorolta a jellemző tüneteket dr. Sauerhering Elke gyermekorvos. – Hétfőn 146 bejegyzésünk volt, igaz, akkor az ötvösi gyerekeket is elláttam, de átlagosan legalább 70-80 betegünk van, és kb. 100 telefont kapunk.

Semmivel sem jobb a helyzet a másik nagyatádi gyermek háziorvosi körzetben sem. Dr. Czakó Judit szintén zömmel influenza-szerű tünetekkel találkozik, de azt mondta, van felső légúti tünetekkel, bakteriális és gennyes mandulagyulladással, középfül-gyulladással és arcüreggyulladással érkező kis betege is.

Ma pl. 7 hónapos kisgyereket is hoztak 39 fokos lázzal, átlagosan 90-100 betegünk van naponta. Hétfőn volt a csúcs, 136 esetet láttam el – taglalta a helyzetet dr. Czakó Judit. – A Covid-járvány novemberi felfutása óta ez megy, brutális, ami zajlik, a teljesítőképességünk határán vagyunk hónapok óta.

Bölcsőde: több mint 80 százalékos hiányzás, ovik: félcsoportok, iskolások: kétharmados osztályok

A nagyatádi bölcsődébe az 51 kisgyerekből összesen 8-10 jár naponta, tudtuk meg a fenntartótól. Az influenza-szerű megbetegedéseken kívül most már gyakori a hányásos-hasmenéses tünettel küszködő is.

Az óvodákban változó a helyzet, van, ahol a gyerekek fele hiányzik, máshol majdnem teljes létszámmal működnek a csoportok, válaszolta kérdésünkre Raczkóné Szantner Katalin vezető.

Ugyancsak magas a hiányzás a nagyatádi iskolákban, átlagosan kb. 30 százalékos Iváncsics Gyula szerint. A főigazgató azt mondta: az utóbbi 3 hétben nem volt covidos betegük, mégis nagyon sok a beteg diák, de az 50 százalékot még egyik osztályban sem érte el az arányuk.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás