Nem csökken a covidosok száma a Nagyatádi Kórházban

Információink szerint átlagosan mintegy 90 koronavírusost kezelnek. Ugyanakkor az egyéb ellátások beszűkültek: nem működik pl. a reumatológia és a rehabilitáció. Ráadásul egyre nő az orvosok és ápolók pszichés terhelése.

A beérkező, új betegek és a gyógyultan távozók száma körülbelül egyensúlyban van mind a covid-osztályokon, mind az intenzíven, és ugyanezt mondhatom a szakszemélyzet fertőzéseire is – fogalmazott érdeklődésünkre dr. Pósa István főigazgató. Mivel konkrét adatokat nem hozhat nyilvánosságra, ezért a kórház dolgozóitól érdeklődtünk, a tőlük származó információk alapján azt mondhatjuk: átlagosan 90 körüli koronavírusost kezelnek az intézményben.

Az, sajnos, egyre nyilvánvalóbb, hogy a munkatársaink pszichés terhelése növekszik – jelentette ki a főigazgató. – Ezért is nagyon fontosak azok a felajánlások és támogatások, amiket kapunk. Ezzel a város az erkölcsi elismerését fejezi ki, aminek rendkívül erős gesztusértéke van. Nagy örömmel és köszönettel vesszük.

Élelmiszereket, gyümölcsöket és védőfelszereléseket is rendszeresen kap a kórház. A jövő héten pl. egy környékbeli haltenyésztő és egy étterem jóvoltából mintegy 100 adag halászlét fogyaszthatnak el a nappali műszak munkatársai.

Gépekkel, gyógyszerekkel és oxigénnel is megfelelően ellátott a kórház a főigazgató szerint, továbbra is a szakképzett dolgozók száma jelenti a kapacitásuk felső korlátját. Emiatt például két osztály állományát is át kellett csoportosítani a covid-osztályokra: emiatt nincs ellátás jelenleg a reumatológián és a rehabilitáción. A covid-osztályokra a napokban az államilag tesztelt szociális intézményekből is érkeztek betegek: Segesdről és Csokonyavisontáról. Azt, hogy térségünkben nem csökken a fertőzés, más információforrásból is megerősítették szerkesztőségünknek: eszerint a nagyatádi és a barcsi járásban naponta átlagosan 30-40 pozitív esetet azonosítanak hivatalosan.

A dél-somogyi térség egészségügyi központjában az öt egyetemista kéthetes gyakorlata lejárt, önkéntesük sincs, viszont a honvédség öt katonája továbbra is segít. Jó hír még, hogy a napokban egy Debrecenben végzett rezidens érkezett a nagyatádi önkormányzat támogatásával (szolgálati lakást biztosított neki), így új orvosnője lesz a Nagyatádi Kórháznak.

Megosztás