Nem drágul drasztikusan a húsvét

Közeledik a húsvét, ami egyet jelent a sonkával, a tojással és a tormával. Megnéztük a piacon, a húsboltban és az élelmiszerboltokban, hogy mennyit kell áldozni az ünnepi finomságokra.

A piacon még nem indult be a sonkavásárlási láz, jövő hétre várják a sok vásárlót. Az árak nem emelkedtek olyan durván, mint ahogy előrejelezték, általános 15-30 százalékkal kell többet fizetni a húsvéti finomságokért, mint tavaly. 

A piacon a hagyományos füstölésű darabolt comb kilója nem éri el a 4 ezer forint, a füstölt csülökhöz már valamivel több mint 2 ezer forintért hozzájuthatunk. A kötözött sonka 3 ezer forintért vihető. 

A zöldségesnél a nyers, feldolgozatlan torma 1500 forintba kerül kilogrammonként, tojást pedig 80 és 100 forint közötti áron vihetünk haza a piacról.

A húsboltban gyorspácolt és hagyományos érlelésű füstölteket is találhatunk, ezek közül az utóbbit ajánlják a sonkák tudorai.

A gyorspácolt füstölt csülök 2 ezer forint alatt van, de a hagyományos, házi sem éri el a 3 ezer forintos kilós árat. Általánosságban elmondható, hogy a hagyományos és a gyorspácolt között 800-1000 forint különbség van, de a minőségbeli eltérés forintban nem kifejezhető.

A kiskereskedelmi láncok is hasonló árkategóriában árulják a húsvéti finomságokat, párszáz forintos differencia van az egyes boltok között. Tojás és torma mindenhol kapható, bár a boltokban ez utóbbi jobbára feldolgozott formában, üvegenként 3-500 forintért. Az egyik áruházlánc a napokban jelentette be, hogy az árstopos termékeken megemeli, illetve eltörli a mennyiségi korlátozást.

Megosztás