Nem kell engedély a fúrt kutakra

Az eddig érvényben lévő szabályok szerint az év végéig kellett volna engedélyeztetni a korábban létesített kutakat, amennyiben háztartási vízigényt szolgálnak ki. Kedden döntött a parlament: nem kell engedély.

Nemcsak az engedélyeztetésre nem lesz szükség, de még bejelenteni sem kell az 50 méternél nem mélyebb fúrt kutakat, erről döntött kedden a parlament. Egészen addig úgy tűnt, hogy 2024 előtt ezeket a kutakat engedélyeztetni kell, illetve be is kell jelenteni a jegyzőnél.

A mostani döntés értelmében mentesülnek a hivatalos eljárás alól azok a kutak, amelyek

  • mélysége nem haladja meg az 50 métert;
  • nem érintik az első vízzáró réteget;
  • vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók;
  • háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálnak.

Ugyanakkor a kút üzemeltetője felelős azért, hogy a felszín alatti vizet csak olyan mértékben vegye igénybe, hogy a vízkivétel és a vízutánpótlás mennyiségi egyensúlya minőségi károsodás nélkül megmaradjon. A háztartási vízigény mennyiségét is rögzítették: évi 500 köbmétert nem haladhatja meg a vízhasználat. 

A törvény megkülönbözteti a vízkészletvédelmi szempontból védendő területeken fúrt kutakat, illetve a vízkészletvédelmi szempontból kockázatot nem jelentő területeket is. Ennek alapja a vízkészletvédelmi szempontból védendő területek országtérképe.

Fontos, hogy a védendő területen fúrt kutak továbbra is csak a vízügyi hatóságnak való bejelentéssel létesíthetők, üzemeltethetők és szüntethetők meg.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás