Nem maradhat posta nélkül a falu

Ez az általános vélemény a kistelepüléseken. Aggódnak az ott élők, hogy most már postai szolgáltatás sem lesz. Hivatalosan mindenki nyugtatni igyekszik a kedélyeket, de nagy a bizonytalanság, még alig vannak konkrétumok.

Nagy a felbolydulás a Nagyatádi járás falvaiban is, miután a Magyar Posta nemrég levelet írt az 1500 fő alatti településeknek, átvennék-e az ott működő kispostákat, pontosabban ún. partneri programot indít, vállalkozókat, önkormányzatokat keres a postahelyek üzemeltetésére, miközben elbocsátja 1200 alkalmazottját. Mint emlékezetes, tavaly ősszel 360-nál is több kispostát zártak be a magas energiaárakra és üzemeltetési költségekre hivatkozva az országban, Somogy 12 településén pedig 16-ot.

Mint kiderült, a járás önkormányzatai egyelőre egy „szórólapot”, azaz tájékoztató levelet kaptak, amelyekben a Magyar Posta vázolja a partneri program lényegét és feltételeit. Eszerint legalább három éves szerződést köthetnek velük azok, akik vállalják az üzemeltetési feladatokat. Ehhez biztosítanak néhány alapvető eszközt (pl. szkennert, számító- és pénztárgépet), a bruttó minimálbérnek megfelelő összeget (nettó havi 232 ezer forintot) és havi forgalmi jutalékot, továbbá egy ember képzését. A partnernek viszont helyiséget kell rendelkezésre bocsátania (annak minden rezsiköltségével együtt), valamint internetet, telefont, nyomtatót, ilyesmit. Alapesetben a partnernek biztosítania kell a levél- és csomagfeladás lehetőségét, a csekk- és utalványbefizetést és a postai forgalomban használt áruk értékesítését.

Az ezer lakosnál kisebb önkormányzatok közül többet már fel is kerestek személyesen, jártak pl. Belegen, Háromfán és Ötvöskónyiban is.

Nem tehetünk mást, a falu érdekében bele kell vágnunk, üzemeltetni fogjuk az alaptevékenységgel – mondta Vámosi Róbertné polgármester. – Napi két órában ellátja majd a feladatot az egyik önkormányzati alkalmazottunk, ő elvégzi a szükséges képzést ehhez, egyébként emellett felügyeli a közmunkásokat, kiadja a szerszámokat nekik, elvégzi a dokumentálást, hivatalsegédi feladatokat lát el, és ő osztja ki az ingyenes étkeztetés adagjait is.

Az önkormányzat épületében biztosítanak majd egy szolgáltatóhelyet. Belegen egyébként jelenleg egy korszerűtlen épületben működik a posta egy alkalmazottal, aki délelőtt ellátja a feladatokat, délután pedig kézbesít. Ez jól működött eddig, mondják a faluban, csakhogy az illető marad a posta alkalmazásában, 8 órás mobilpostási munkát ajánlottak neki.

Ugyanis a kézbesítési feladatokat megtartja a Magyar Posta, a helyi kézbesítőknek már felmondtak. Most ún. kyburz-kézbesítőket (elektromos jármű) keresnek. Jelenleg a levelek és a csomagok mind a nagyatádi postára érkeznek, ott szétválogatják őket, azokkal és egy biciklivel együtt két-két ember beül egy kisbuszba, és elindul a körútra. Pl. Taranyban megállnak, ott egyikük kiszáll a biciklivel és a helyi küldeményekkel együtt, majd nekiáll kézbesíteni azokat. Addig a másikuk elbuszozik Szabásra, ott szintén kézbesít, aztán visszamegy a társáért, együtt elfurikáznak Háromfára, ott ismét a bicikli egy emberrel le, a másik irány Bolhó, aztán vissza Háromfára összeszedni a társat, végül visszatérnek Nagyatádra.

null
Belegen a Magyar Posta elektromos járműve. Fotó: Röhrig Dániel

– Ezzel az a legnagyobb baj, hogy az illetőknek nincs helyismeretük, zavar van a kézbesítéssel, pontatlanul történik, néha még az önkormányzati leveleket is úgy vadásszuk össze a faluban – mondta az egyik környező település önkormányzati alkalmazottja.

– Ha nem helyi ember csinálja, nem működik, és akkor még a nyugdíjkiosztásról nem is beszéltünk – erősítette meg ugyanezt egy másik vezető. (Mindketten azt kérték, nevüket ne írjuk le, nem akarják, hogy a településük hátrányt szenvedjen).

Más azon értetlenkedett, hogyan gondolták, hogy triciklivel viszik majd ki hozzájuk a csomagokat, a pénzt, miféle biztonság ez, kérdezte.

Már a múlt relikviája ez a postaláda is.
Már a múlt relikviája ez a postaláda is.

Somogyszob éppen csak beleesik az 1500 fő alatti kategóriába, ők egyelőre csak a már említett levelet kapták a Magyar Postától.

– Mivel egy állami feladatról beszélünk, ezt nyilvánvalóan csak személyesen és alaposan megtárgyalva lehet intézni – mondta Hodorics Katalin polgármester. – Mindenesetre akármilyen formában is, de meg kell oldanunk a kérdést, nem maradhat postai szolgáltatás nélkül a település.

A hasonlóan 1400 lakos körüli Kutason ugyancsak nagy a forgalma a helyi postának, jelezte Ütő Szabolcs polgármester, hozzátéve: konkrét megkeresést még ők sem kaptak, és egyelőre nem foglalkoztak a kérdéssel.

Taranyban most is önkormányzati helyiségben működik a szolgáltatás, a posta bérli tőlük, de az energiaköltségek durván megugrottak: a villany ára hétszeresére, a gázé tízszeresére nőtt.

– Veszteséget senki sem akar a nyakába venni, de egyelőre folynak a tárgyalások. A három éves futamidő túl hosszú, egy évre még hajlandók volnánk, aztán kiderülne, mennyibe kerül, működik-e. Ha pl. a nyugdíjasaink fel tudnák adni a csekket akár egy mobilpostán, az jobb megoldásnak látszana  vélte Szekretár Pál polgármester.

Ötvöskónyiban már személyesen is tárgyalt a Magyar Posta, ugyanoda jutottak, mint Belegen: nem akarják elveszíteni a postai szolgáltatásokat, ezért bevállalták, hogy napi két órán át üzemeltetik a fix pontot az önkormányzat épületében.

Egyelőre nincs biztos időpontja az átállásnak, de várhatóan nyár közepén kerül rá sor a Magyar Postával folytatott megbeszélések szerint.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke (egyben Tab polgármestere) éppen tegnap találkozott a posta vezérigazgatójával és a helyettesével, válaszolta az Atádhír kérdésére, mondván, minden érintett igyekszik megtalálni a megoldást.

– Mindenképpen maradjon valamilyen formában a szolgáltatás a településeken, ezt próbáljuk meg kitalálni, hogyan lehetne életben tartani, közelítve a rentábilis működés felé – tájékoztatott Schmidt Jenő.

Hozzátette: megérti a gazdasági szereplők helyzetét, az elmúlt húsz évben nagyot változott a világ, az elektronikus ügyintézés, levelezés, a digitális megoldások széleskörűen elterjedtek.

A magyar vidék változását más szemszögből világította meg az egyik környező kistelepülés vezetője, mondván, nem lehet így kivonulni egy településről, bár nemrég megtette ezt a takarék is, mindegy, mást már úgysem tudnak bezárni, legyintett.

Megosztás