Továbbra is 25 százalék felett az infláció, az új ruha is luxus

A megkérdezett nagyatádiak közül mindenki élelmiszerre és rezsire költi el a fizetése jelentős részét, azok is, akik jóval a minimum felett keresnek. Egyebek között ez derült ki városlakók válaszaiból.

Nem csökkent érdemben a pénzromlást, februárhoz képest a márciusi adatsor csupán két tized százalékos lassulást mutat. Az élelmiszer 42,6, az energia 43,1 százalékkal drágult egy év alatt.

– Új ruhát nem tudom, hogy mikor vettem magamnak, szerintem az utóbbi egy évben biztosan nem – panaszolta egy 40 körüli nagyatádi nő. – Minden bevásárlásnál számolgatnom kell, hogy mi az, amit még meg tudok venni. Próbálom úgy beosztani a dolgokat, hogy a gyerek ne szenvedjen semmiből hiányt, viszont már régóta a saját márkás termékekkel helyettesítem a márkásakat.

Ez nem egyedi eset.

– Úgy kell beosztanom a fizetésemet, mint amikor általános iskolában anyámtól kaptam a zsebpénzt. Akkor kiszámoltam, hogy mire költhetek, most újra visszatért ez az idő. A feleségem is, én is dolgozom, az itteni bérekhez képest az átlagosnál egy kicsit jobban keresünk, aztán elköltjük ételre, rezsire. Régebben havonta, kéthavonta elmentünk étteremben, most már ezt sem engedhetjük meg magunknak.

Érhető, hisz a drágulás leginkább az élelmiszereket érinti, jelesül

  • a tojás 74
  • a tejtermékek 72,8
  • a sajt  60,6
  • a kenyér 67
  • a tej 50,4 

százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban.

– Régebben minden hónapban az unokám zsebébe raktam egy tízezrest, nem mintha kellett volna, de megszokásból. Már nem tudom megtenni, hiába emelték valamivel a nyugdíjat, ha az árak ennél sokkal jobban nőttek – osztotta meg a véleményét egy nyugdíjas asszony.

A statisztikai hivatal adataiból az is kiderül, hogy a vezetékes gáz 62,8, a tűzifa 55,9, a palackos gáz 51,6, az elektromos energia ára 27,6 százalékkal nőtt.

– Azt sem tudom, hogy fát miből fogok venni télre – folytatta. – Pedig én még ahhoz a generációhoz tartozom, aki megtanult spórolni, de van, amikor már nincs miről lemondani.

Eközben az 21 eurózónába tartozó tagállamban az Eurostat előzetes adatai alapján csupán 6,9 százalékra taksálják a márciusi inflációt, ezek közül az országok közül pedig tizenötben egyszámjegyű áremelkedéssel számolnak. Spanyolországban például 3,1 százalékos pénzromlást várnak, igaz, ott áfamentessé tették egyebek között a tejet, a kenyeret, a zöldséget és a gyümölcsöt. 

Magyaroszágon a tartós fogyasztási cikkekért 11,2, a szeszes italokért és dohányárukért átlagosan 19,7, míg a szolgáltatásokért 13 százalékkal kellett többet fizetni márciusban, mint tavaly ugyanekkor.

Forrás: depositphotoscom
Forrás: depositphotos.com

Megosztás