NFC: teljes bizonytalanságban tartanak minket

Még mindig senki nem tudja, mi lesz a következő bajnoki idény sorsa. Mintegy 40 csapat legalább 6 ezer játékosa és 15-20 ezer szurkolója várja az MLSZ döntését. Mindenesetre az NFC vállalná az NB III-mas szereplést.

A Magyar Labdarúgó Szövetség március 16-án döntött a teljes hazai futballélet leállításáról. Május 4-én pedig arról, hogy a másod- és harmadosztályú fordulókat már nem rendezik meg: úgymond, a kiírás elveit követve, a félbemaradt bajnokságok záró táblázata alapján jelölik ki a feljutókat és kiesőket, valamint a megyei első osztályokból a feljutókat az NB III-ba.

Ez alapján az MLSZ döntésének nagy vesztese a Nagyatádi FC. Hiszen hiába veretlen, hiába győzte le az első helyen álló Kadarkútot, és hiába várta joggal a klub (és az ellenfelek is) az aranyérem megszerzését. Amiért egyébként mind a csapat, mind a vezetőség, mind a város közössége mindent meg is tett.

A helyzet azonban ennél sokkal bonyolultabb. Egyrészt több csapat nem vállalja az NB III-mas szereplést, némelyiknek nincs is licence (pl. a Kadarkútnak sem). Másrészt félhivatalosan már azt is meglebegtették, hogy négy csoportossá bővül az NB III. Az eredeti kiírás szerint a megyei I. osztályú bajnokságok győztesei szereznek jogot az osztályozó mérkőzésekre, vagyis 20 csapat játszana a 10 helyért. Ám a szövetség döntése értelmében amatőr mérkőzések már nem rendezhetők. Egyébként tudomásunk szerint jelenleg 14 licenc-szel rendelkező potenciális feljutó van az NB III-ba. Továbbá az NFC, amelyik elküldött egy nyilatkozatot ezzel kapcsolatban: amennyiben felkérést kap, a klub vállalja az NB III-mas szereplést. Egyelőre azonban teljes a káosz.

Teljesen ki vagyunk szolgáltatva, sok-sok másik csapattal együtt. Több ezer ember egzisztenciája lóg a levegőben – panaszolta elkeseredését nem is titkolva Csendes Balázs, az NFC klubmenedzsere. – Senki nem tudja, milyen jogi környezetnek kell megfelelnünk. A szövetség vezetése hozott egy túl korai, meggondolatlan döntést, és a következményeinek a kezelésével most szembesülnek. Az egymásnak több ponton ellentmondó szövegezés miatt teljesen kiszámíthatatlan, milyen döntés születik.

Az biztos, hogy a megyei I. osztályú bajnokságok csapatai közül az NFC az egész országban a legjobb második helyezettek között van (egy jobb van nála). A játékosoknak egyébként továbbra is heti két közös és egy egyéni edzésük van. A következő idényre július elején kezdődik a felkészülés: hogy melyik bajnokságban, még kérdéses.

 

Megosztás