Önkéntesekkel is gondoskodik az idősekről, 150 emberre főz és csökkenti a bérleti díjat Nagyatád a veszélyhelyzetben

Jelenleg két személy van járványügyi megfigyelés alatt a városban. Koronavírusos beteget még nem azonosítottak. A kórház már kapott speciális védőmaszkokat.

Egyebek között ezt írta legfrissebb bejegyzésében Ormai István polgármester. A helyzetjelentés szerint a járvány miatt alapvetően változik az életünk. A biztonságérzetünket pedig jelentősen befolyásolja a helyi egészségügyi ellátás tevékenysége. A mai napig nincs Nagyatádon koronavírusos megbetegedés. Jelenleg két személy van járványügyi megfigyelés, elkülönítés hatálya alatt.

A Nagyatádi Kórházban az orvosok, szakdolgozók készen állnak az esetleges vizsgálatokra, beavatkozásokra, és az ehhez szükséges eszközök, berendezések rendelkezésre állnak – írta a polgármester. – A kórházban 50 ezer gumikesztyű, 5 ezer sebészeti maszk és 350 db FFP 2-es és 3-as speciális maszk áll rendelkezésre. Ez utóbbi csak a ténylegesen fertőzésgyanús helyzetben, az ellátás során szükséges. Ezek a segédeszközök elegendőek a kórházi dolgozók biztonságos munkavégzéséhez. A háziorvosok folyamatosan biztosítják a telefonon történő egyeztetést a betegeikkel, pontos instrukciókat adnak számukra. Gondoskodnak egészségügyi ellátásukról az új helyzetben, eljárásrendben is.

Az önkormányzat 29 olyan idős személyről gondoskodik, akik ezt kérték és vállalták, hogy nem hagyják el lakásukat. Az ellátásukat a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ munkatársai végzik. Az ő munkájukat segíthetik a NAFIGYELJ! Ifjúsági Közösség tagjai, akik önkéntesként jelentkeztek ilyen feladatra. Az önkormányzat továbbra is fogadja és vállalja az idősek ilyesfajta ellátására vonatkozó kéréseket.

A szociális ellátó rendszerünk naponta átlagosan 150 személy számára viszi ki az ebédet, és mintegy 80 ember házi gondozását végzi. Valamennyi ellátott számára a bölcsőde konyháján főznek, de csak az ő számukra. A többi igénylőnek jelenleg a kollégium konyhája biztosítja a főzést. Itt fogadjuk a gyermekétkeztetést igénylőket is.

A veszélyhelyzet jogrendje alapján a képviselő-testületek hatásköreit a polgármesterek gyakorolják. Ez nagy felelősséget jelent, ezért a szükséges döntéseket körültekintően, felelősen fogja meghozni, mindig a nagyatádiak biztonságát, érdekeit érvényesítve, írta Ormai István.

A rendkívüli intézkedések jelentősen rontották a kereskedelemben, a szolgáltatásban dolgozók munkafeltételeit is. Gyorsan csökkent forgalmuk, bevételük. Közülük 12-en az önkormányzattól bérelt üzlethelyiségekben dolgoznak. Annak érdekében, hogy ezek a kisvállalkozások, egyéni vállalkozók megőrizzék működőképességüket, meg tudják tartani alkalmazottaikat, a képviselő-testület tagjaival egyeztetve a következő határozatot hozta a polgármester: a Nagyatád Város Önkormányzatától bérelt üzlethelyiségekben tevékenységüket végző kereskedő és szolgáltató vállalkozások bérleti díját 60%-kal csökkentik. (A határozat 2020. április 1-jén lép hatályba, nem vonatkozik az élelmiszer kereskedelmet folytatókra, és visszavonásig marad érvényben.)

Végül Ormai István megköszönte az egészségügyben Nagyatádon dolgozó orvosok, ápolók és az önkormányzati intézményekben dolgozók munkáját. A nagyatádiaknak pedig az együttműködésükért mondott köszönetet.

(A nyitókép illusztráció)

 

Megosztás