Átalakítanák a háziorvosi ellátást

Teljesen el akarják különíteni a légúti és az egyéb panaszokkal jelentkezők ellátását a háziorvosi ellátórendszerben. Csakhogy nagyon kevés a háziorvos. Ráadásul még mindig nem kaptak speciális védőmaszkokat.

Komoly átszervezéseket hajt végre az egészségügyi alapellátásban a napokban a kormány az népegészségügyi hatóságon keresztül. Járásonként összevonnak több háziorvosi és házi gyermekorvosi praxist, ügyeletet, és „akut betegellátó központokat” hoznak létre helyettük, ahol külön foglalkoznak majd a légúti és a nem légúti panaszokkal jelentkező páciensekkel – erről szól a 444-hez is eljutott miniszteri utasítás.

A rendelkezés szerint a járvány elleni védekezésért helyben felelős járási és kerületi tisztifőorvosok feladata, hogy március 26-ig kialakítsák az alapellátás új rendjét. Ez a határidő ma jár le.

Az átszervezésekről megkérdeztük a megyei és a járási kormányhivatalt, valamint a járási tisztifőorvost is két nappal ezelőtt. Egyikük sem válaszolt. Pedig – mint ahogy azt a kormányzat folyamatosan hangoztatja is – veszélyhelyzetben rendkívül fontos a hiteles és korrekt tájékoztatás.

A környékbeli háziorvosok beszédesebbek voltak. Mint elmondták, már megkeresték őket ez ügyben, folyamatban van a felmérés, de semmi többet nem tudnak. Hozzátették: az átszervezés legnagyobb gátja, hogy nagyon kevés a háziorvos, főleg a nyugdíjas kor alatti.

A Somogyban dolgozó háziorvosok több mint fele 65 év feletti. Ők mentesülnek a betegekkel való közvetlen foglalkozástól. A többiek viszont nagyon kevesen vannak – erősítette meg a kollégái által elmondottakat Dús István, Somogy Megyei Orvosi Kamara elnöke. – Viszont nagyon fontos lenne végre feloldani a mostani ellentmondásos és kínos helyzetet. Arról van szó, hogy jelenleg nem láthatunk el lázas, légúti beteget az utasítás értelmében. Viszont sok ilyen beteg van, és nekik jogos igényük, hogy egy orvos ellássa őket. Így aztán érthető, hogy a közösségi oldalakon záporoznak a felháborodott bejegyzések, hogy az orvos nem látta el az illetőt.

Az érvényben lévő utasítás szerint ugyanis a lázas, légúti panaszokkal érkező betegek be sem léphetnek a váróterembe. Csak telefonon konzultálhatnak a háziorvosukkal, aki a lakásukra sem mehet ki. Ha nincs életveszélyben vagy nem fullad a beteg, akkor az orvos vizsgálat nélkül a váróterem elől is hazaküldheti őt. Persze, elmehet a sürgősségire, ha tud, csakhogy ennyi embert ott nem tudnak ellátni.

Ezt a lehetetlen helyzetet valóban fel kellene oldani. Erre tesz kísérletet ez az átszervezés – mondta Dús István. Az orvoskamara megyei elnöke kérdésünkre megerősítette: a háziorvosok még mindig nem kaptak hatékony védekezést biztosító FFP3-mas maszkokat.

A hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma 261-re nőtt. Ez 35-tel több, mint tegnap. Eközben Románia bejelentette: már a jövő héten elkezdik Bukarest lakóinak módszeres tesztelését koronavírusra. Becsléseik szerint a hétvégén túl lesznek a kétszázezredik (!) koronateszten. Magyarország egyelőre még 7 ezer igazolt tesztet sem végzett el – hívta fel a figyelmet a 444.hu.

Megosztás