Online versmondó verseny az idén elhunyt Bertók László emlékére

Dunántúli online versmondó emlékversenyt hirdetnek a szervezők középiskolásoknak és felnőtteknek. A felhívást a Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, Nagyatád díszpolgára születésnapján tették közzé.

Bertók László, saját bevallása szerint, Nagyatádon került közel a versekhez. Itt töltötte ifjúsága hat esztendejét: itt kapott munkát, itt házasodott meg, ebben az időben végezte el a főiskolát, és ekkor jelent meg első kötete is. A Kossuth- és József Attila-díjas író, költő részére 2012-ben adományozott díszpolgári címet Nagyatád városa. Bertók László idén szeptemberben hunyt el 84 éves korában Pécsen. 

Nagyatádon 2017-ben rendezték meg először a róla elnevezett szavalóversenyt. A Nagyatádi Kulturális és Sport Központ, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nők Nagyatádért Egyesület által most meghirdetett online emlékversenyre azon költészetet kedvelő személyek jelentkezését várják, akik a versek művészi tolmácsolásához kedvet, tehetséget éreznek magukban, és korábbi verseredményeik alapján erre hivatottak.

A versmondó versenyt két kategóriában rendezik: ifjúsági és felnőtt. A versmondóknak két, 5 percnél nem hosszabb verssel kell készülniük. Bertók László valamelyik szabadon választott művével, így tisztelegve a Nagyatádhoz szorosan kötődő költő munkássága előtt. A másik vers bármely XX., XXI. századi magyar költő verse lehet.

Az előadott műveket szakmai zsűri fogja értékelni. A díjazottak oklevelet és könyvutalványt kapnak, valamint továbbjuthatnak a Magyar Versmondók Egyesülete által szervezett, 2021-ben Balatonszemesen megrendezendő Latinovits Zoltán Országos Vers- és Prózamondó Találkozóra.

A jelentkezési határidő 2020. dec. 31. – a jelentkezési lap innen letölthető –, az előadott művek videójának beküldési határideje pedig 2021. febr. 15-e.

2020 Bertók Versmondó.jpg
2020 Bertók Versmondó.jpg

 

Megosztás