Óriáskaralábé és bohócpaprika az idei terménybemutatón

Hiába a korai fagyok, a perzselő forróság majd az özönvízszerű esők: a gazdáknak így is lett szüretelnivaló termése a idei bemutatóra. Az államalapítás napján a kertbarátok minden évben közszemlére teszik a föld kincseit

Több mint 30 éves hagyománya van a nagyatádi kertbarátok terménybemutató kiállításának. Minden évben Szent István király ünnepén a sportcsarnokban tárlatszerűen mutatják be a gazdák, hogy milyen különleges, szép, vagy éppen nagyméretű zöldséget és gyümölcsöt sikerült féltő gonddal felnevelniük a kertekben.

Idén sem volt könnyű dolguk a földművelőknek: tavasszal a késői fagyok tizedelték a termést, majd először a csapadék hiánya jelentett nagy gondot, míg az utóbbi hetekben a túl sok eső. Szabó Józsefné Margit néni például elmesélte: a paprikáit háromszor kellett újraültetnie, mert az első kettő mind elfagyott. Ám a rendszeres gondoskodás végül meghozta a gyümölcsét, jobban mondva, zöldségét: erről a hatalmas bocskorpaprikák tanúskodnak.

Szabó József és Szabó Józsefné termései
Szabó József és Szabó Józsefné termései

Nyolc féle paprikát termesztettünk idén a fóliasátorban – meséli büszkén Margit néni. – Van köztük kápia, zöld-, sárga, és piros kaliforniai, csúcsos -erős zöld, marina, bocskor és tokmány. Minden évben nagy örömmel veszünk részt a terménybemutatón.

Magdi néni a paprikáira a legbüszkébb
Margit néni a paprikáira a legbüszkébb

A standokon hosszan sorakoztak a gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények és borok. Az egyik asztalnál a termések a méretük miatt voltak szembeötlőek. Kovács Jánosné Magdi néni több mint két kilós karalábét és több mint három kilós cukkinival büszkélkedhetett. Megkérdeztük, mi a titka az ilyen óriás zöldségeknek?

Magdi néni az óriáskaralábéval
Magdi néni az óriáskaralábéval

– A sok gondoskodás – válaszolta egyszerűen Magdi néni. – Minden nap foglakozni kell velük, gazolni, kapálni, locsolni – én akár naponta 8 órát is el tudok tölteni a kertben, van, hogy elfelejtek ebédelni.

Kovács János a 3 kilós cukkinival - bár elmondása szerint ő csak inkább sétálni jár a kertbe
Kovács János a 3 kilós cukkinival – bár elmondása szerint ő csak inkább sétálni jár a kertbe

Magdi néni a korábbi években is mutatott már különlegességeket a bemutatón, mint például a tojásgyümölcsöt és a bohócpaprikát – utóbbiból idén is hozott a kiállításra. A terméseket kora délutánig lehetett megtekinteni a csarnokban.

Megosztás