Ormai István: az utolsó békeév volt a tavalyi 

Olyan erővel változtak meg Magyarországon a körülmények, hogy jelentősen rosszabb gazdálkodási helyzetben vagyunk – hangsúlyozta Ormai István polgármester. Díjemelésekről döntött csütörtöki ülésén a testület.

Jó évet zárt tavaly Nagyatád Város Önkormányzata, ilyen eredményes gazdálkodásra azonban mostanában nem számíthatunk – összegezte a 2021. évi költségvetés végrehajtását a polgármester.

A város vagyonhasznosítási bevétele meghaladta a 184 millió forintot, aminek döntő része, 114 millió telekértékesítésből folyt be, pl. a Szabadság és a Szarvas utca sarkán lévő beépítetlen terület eladásából 54 millió forint (itt épül a Jysk és a KiK áruháza).

Ám a megváltozott feltételek miatt idén sokkal rosszabb pozícióban van a város, másfajta eszközökre és döntésekre lesz szükség – hangzott el az ülésen. Nagyatád energiaköltsége 50 százalékkal emelkedett, ami 45 millió forintos többletkiadást okoz, ezt további 15 millióval emeli a hitelkamatok növekedése.

A veszélyhelyzettel összefüggő szabályok miatt 2020 januárjától nem lehetett növelni a gyermekétkeztetés díjait. Ez júliustól megengedett. Két és fél éve tehát változatlan díjakkal kellett megoldani a gyermekétkeztetést, azonban annak színvonalát nem lehet megőrizni a rendelkezésre álló összegből. Ez idő alatt a pékáru 52,6%-kal, a szárazáru 52,5%-kal, a zöldség és gyümölcslé 49,25%-kal, az étolaj ára pedig 235%-kal emelkedett átlagosan. Az ellátottak teherviselő képességét is figyelembe véve a térítési díjak 35%-os emelését hagyta jóvá a képviselő-testület. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy óvodás napi háromszori étkezéséért 610 forintot, egy iskoláséért pedig 800 forintot kell fizetni júliustól. Ezt még így nagyon jelentős saját forrással kell az önkormányzatnak kiegészíteni, fűzte hozzá a polgármester.

Ugyancsak növekednek a szociális ellátások díjai, átlagosan 20 százalékkal. Az étkeztetés térítési díja 600 forint lesz Nagyatádon; a házi segítségnyújtásé óránként 180 forint; az idősek otthona térítési díja napi 3600 forint; a bölcsődei étkeztetésé pedig napi 450 forint.

Szintén 20 százalékkal emeli az önkormányzat a 2016 óta változatlan közterület-használati díjakat, valamint a piac- és vásár helyfoglalási díjait. A napirendi pontokat egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

Depositphotos
Depositphotos

Megosztás