Ormai István: még a véleményünket sem kérték ki a nagyatádi víztározóról

Kiemelt állami beruházásként épül a 600 ezer köbméteres tározó. A nagyatádi polgármester azt mondta: figyelni fogják, hogy milyen következményei lesznek a működésének. Ha rendellenességet tapasztalnak, fel fognak lépni.

A téma a legutóbbi, csütörtöki képviselő-testületi ülésen, a városrendezési terv kapcsán merült fel. Mint arról már írtunk, a város határában épülő, 12 hektáron elterülő víztározót kiemelt állami beruházásnak minősítette a kormány. A ténnyel az önkormányzat is csak akkor szembesült, amikor már engedélyt kapott a beruházás.

Még a véleményünket sem kérték ki – tájékoztatta a testületet és a közvéleményt Nagyatád polgármestere. – Az általános szakhatósági eljárásoktól eltérő, külön rend szerint zajlik a beruházás. Az építési engedélyt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Baranya Megyei Igazgatósága adta ki a Claessens Groupnak. Miután ez a tudomásunkra jutott, egy kérdések sorozatából álló levelet küldtünk nekik.

A kérdésekre végül a vízügyi hatóság válaszolt, viszont ők legalább kimerítően és érdemben. Ezekből az derült ki, hogy a hatóság korlátok között engedélyezte a vízkivételt a Rinyából, vagyis szigorúan meghatározta, mikor és mennyi vizet lehet kiemelni a patakból. Lényegében csak akkor, ha a bőséges csapadék megfelelően magas vízállást biztosít, és eléri az odavezetett rögzített állású cső magasságát.

Ennek a beruházásnak a nagyságrendje egyértelműen és jelentősen befolyásolja Nagyatád és környéke vízhálózatát – szögezte le Ormai István. – Várhatóan jövőre már működni fog, mi pedig a gyakorlati tapasztalatokra várunk. Figyelemmel fogjuk kísérni a működését, és azt is, hogy annak milyen következményei lesznek. Kiemelten a Rinya patakra, a csónakázótóra és a Göröndi halastavakra. Például nem hoz-e majd szörnyű bűzt onnan a szél, vagy nem tenyésznek-e ott milliószám a szúnyogok. Ha rendellenességet tapasztalunk, fel kell lépnünk.

A szakhatóság felé lehet jelezni ebben az esetben. Ha komolyabb gond adódna, ami már a lakosságot is zavarja, akkor a helyi társadalom támogatását fogjuk kérni, tette hozzá a polgármester.

(A nyitókép 2021 áprilisában készült)

Megosztás