Ormai István: Megőrizzük értékeinket és folytatjuk városunk fejlesztését

Ismét egy mozgalmas, fordulatos évet hagyunk magunk mögött Nagyatádon. Olyat, ami változást, fejlődést hozott a városunkban, ugyanakkor megmutatta, hogy jó válaszokat tudunk adni a váratlan kihívásokra, nehézségekre. Ez a nagyatádiak közös munkájának az eredményeírta újévi köszöntőjében a polgármester.

Az energiaválság miatti nagyon jelentős kiadásnövekedésre olyan megoldásokat találtunk, olyan takarékossági intézkedéseket hoztunk, amelyek érdemben csökkentették a veszteségeinket, ugyanakkor nem korlátoztuk a nagyatádiak számára fontos közszolgáltatásokat. A sokszorosára emelkedő áram- és gázárak teremtette új helyzet megmutatta, hogy milyen jó és hasznos fejlesztéseink voltak korábban a középületeink energetikai felújításai, a napelemek telepítése; és a teljes közvilágítási hálózat LED lámpákra cserélése. A legnagyobb energiamegtakarítást azzal a háromszázmillió forintos Európai Uniós támogatásból megvalósított fejlesztéssel értük el, amelynek eredményeként a Gyógyfürdő elfolyó termálvizének megmaradó hőjét fűtési energiává alakítjuk. Öt nagy önkormányzati épületet ezzel fűtünk 2022 októberétől, évente mintegy negyvenmillió forint megtakarítást elérve a gáz kiváltásával. Az önkormányzati intézmények vezetőinek, dolgozóinak fegyelmezett munkája, a nagyatádiak megértő együttműködése eredményeként jól oldottuk meg az energiaválság okozta nehézségeket.

A Nagyatádon dolgozó gazdasági társaságok, vállalkozások eredményes gazdálkodásukkal, munkájukkal jelentősen megnövelték termelési értéküket. Ezzel hozzájárultak a nagyatádiak megélhetéséhez, és adóbefizetéseikkel közös céljaink megvalósításához. Köszönöm eredményes munkájukat.

Az önkormányzati intézmények, létesítmények ebben az évben is jól szolgálták a nagyatádiakat, lehetőséget adtak a közösségi, kulturális tevékenységekre, programokra; a sportolásra, szórakozásra. Ennek, és a harmincnál több civil szervezet, klub közösségi életének eredményeként színes és gazdag társadalmi, kulturális tevékenység volt Nagyatádon. Sportoló fiataljaink ebben az esztendőben is több százan jártak edzésekre, mérkőzésekre, versenyekre; értek el szép sikereket tizenhat nagyatádi sportegyesület színeiben. Nagyszerű eredmény, hogy a nagyatádi játékosokból álló labdarúgócsapatunk a vármegyei I. osztályban bajnokságot nyert, bajnokcsapat lett.

Intézményeink az óvodai ellátásban, a szociális gondoskodásban magas színvonalon biztosították a közszolgáltatásokat; városunk közterületeinek rendben tartását, fejlesztését. Köszönöm munkatársaink eredményes tevékenységét.

Köszönöm a nagyatádiaknak, hogy munkájukkal, együttműködésükkel, véleményükkel, támogatásukkal hozzájárultak városunk fejlődéséhez, 2023-as eredményeihez.

A most véget érő év során előkészítettük azokat a fejlesztéseket, építkezéseket, amelyeket 2024-ben fogunk megvalósítani.

Sor kerül a Sportcsarnok felújítása részeként a tetőzetének teljes átépítésére, javítására, az épület hőszigetelésére, a nyílászárók korszerűsítésére, külső-belső festésére, és új eredményjelző beszerzésére. Megvalósul a Széchenyi téren lévő Idősek Otthona épületének teljes felújítása, korszerűsítése. Egy közterületfejlesztési program keretében a Jókai lakótelepen az utca teljes hosszában útfelújítást, a gyephézagos parkolók szilárd burkolatúra történő átépítését, parkolóbővítést, a gépkocsiforgalom lassítását is szolgáló kiemelt gyalogátkelők létesítését, járdafelújítást és közvilágítás-fejlesztést valósítunk meg. Ugyancsak ebben a programban a Bajcsy-Zsilinszky utcában az útburkolat felújítását, a járdák teljes átépítését végezzük el. Mindkét nagyatádi közlekedési lámpa korszerűsítése, felújítása is megtörténik. Jövőre megkezdődik a Szociális Szolgáltató Központ Széchenyi téri irodaépülete és az ottani Idősek Klubja átalakítása és felújítása is. Előkészítettük a Strand fejlesztését, amelynek keretében a medencék, járdák felújítása, az öltözőépületek teljes korszerűsítése valósul meg. Ezzel együtt új, hagyományos játszótér, vizes élményjátszótér, csúszdapark létesül. Ezek kivitelezését a nyári szezon után tervezzük megkezdeni. Mindezek a beruházások négy sikeres Európai Uniós pályázatunk keretében, összesen mintegy 2 milliárd forint elnyert támogatással valósulhatnak meg.

Az a célunk, a törekvésünk, hogy megőrizzük értékeinket és közösen elért eredményeinket. 2024-ben is szükség lesz a nagyatádiak összefogására, együttműködésére ahhoz, hogy jól, eredményesen tudjuk szempontjainkat, érdekeinket képviselni, érvényesíteni. Továbbra is szabad, nyitott és demokratikus szellemiségű közgondolkodást, közéletet és együttműködéseket; szolidáris, kezdeményező és aktív helyi társadalmi életet szeretnénk Nagyatádon. Legyenek a következő évben is sikeres munkát hozó gondolkodós, dolgos hétköznapjaink; és legyenek szép közös ünnepeink.

A tisztelt nagyatádiaknak sok sikert és szép eredményeket; mindannyiuknak jó egészséget, sok örömöt és boldogságot kívánok az új esztendőben.

Ormai István, Nagyatád polgármestere

                                                                                                      

Megosztás