Ormai István: tartsák fenn a Nagyatád-Somogyszob közötti vasúti közlekedést!

Értelmetlen, többletköltséget, kényelmetlenséget és balesetveszélyt okozna, ha a Nagyatád-Somogyszob vonalon közlekedő vonatokat buszokkal próbálnák pótolni, tiltakozunk ellene – írta a polgármester az államtitkárnak.

A nemrég kiszivárgott vasútvonal-ritkítás térségünket is érintené. Egy vonatpár maradna a Nagyatád-Somogyszob vonalon a most ott közlekedő 16 helyett, illetve vonatpótló buszokkal szállítanák az utasokat. A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint a járványhelyzet ürügyén, az utasok háta mögött értelmetlen járatritkításra készül a kormány.

Ezt az elképzelést megalapozatlannak, célszerűtlennek és rossz megoldásnak tarjuk” – írta a közlekedéspolitikáért felelős államtitkárnak címzett levelében Ormai István. „Az érintett vasútvonal fenntartása, a szolgálat működtetése továbbra is szükséges maradna, ugyanakkor az autóbuszos közlekedésre az utason fel- és leszállására nem alkalmas sem a nagyatádi, sem pedig a somogyszobi vasútállomások előtt lévő terület.”

A polgármester arra is felhívta az illetékes tárca figyelmét, hogy egy műszakilag és paramétereit tekintve is a buszközlekedésre alkalmatlan szervizúton kell megközelíteni a somogyszobi vasútállomást, ez kifejezetten balesetveszélyes is lenne. Hozzá fűzte: a járványügyi megközelítés szintén értelmezhetetlen, hiszen az autóbuszon semmivel sincsenek kedvezőbb utazási feltételek, mint vonaton.

Pontosan ismerjük a vasútvonal kihasználtságát és szerkezetét, továbbá az annak átszervezésére tett kísérleteket 20 évre visszamenőleg, hangsúlyozta Ormai István. Ez alapján kijelenthető: nincs realitása az autóbuszos közlekedésre való áttérésnek, szögezte le.

„Egy ilyen változtatás jelentősen rontaná az emberek utazási feltételeit. Egyébként pedig a mostani 16 vonatpár kifejezetten a munkába és az iskolába járás, valamint a távolsági vonatok elérése céljából közlekedik” – áll a levélben.

Nagyatád Város Önkormányzat képviseletében eljárva, a Nagyatádon és térségében élő emberek érdekeit képviselve kifejezetten kérem, hogy jelenlegi formájában tartsák fenn a Nagyatád-Somogyszob közötti vasúti közlekedést.

 

Megosztás