Parlagfű parlagon

Idén eddig összesen 31 fertőzött foltot talált 122 hektár nagyságban a megyei kormányhivatal. Mi Nagyatádról egyetlen irányba elindulva 5 km-en belül rábukkantunk egy rendkívül fertőzött, 20 hektáros területre.

A parlagfű virágzásának kellős közepén vagyunk, Magyarországon 2,5 millió (!) ember szenved a növény okozta allergiától. A parlagfűvel fertőzött területek felmérését a megyei kormányhivatal növényvédelmi felügyelői és a földhivatal munkatársai idén is elvégezték, légi és földi felderítéssel egyaránt. A terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő büntetést szabhatnak ki, ráadásul a földhasználónak vagy a tulajdonosnak az eljárás költségeit is meg kell térítenie.

Megkeresésünkre a megyei kormányhivatal azt válaszolta: a légi és a földi felderítés során eddig összesen 31 fertőzött foltot mértek be, ami 49 helyrajzi számot érintett 122,5 hektár nagyságban. Időközben többen mentesítették a területet, „ezért ezek az ügyek lezárásra kerültek”. „Eddig öt esetben szabott ki a hivatal növényvédelmi bírságot összesen 495.000 ft értékben.”

Két éve még 149 fertőzött folt beméréséről számolt be a kormányhivatal 450 hektárnyi területen. Ilyen rövid idő alatt a töredékére csökkent volna a megye a fertőzöttsége? Ez aligha hihető.

Még egy beszédes adatot érdemes figyelembe venni: Somogy mezőgazdasági művelésbe vont területe 290 ezer hektár. Vagyis idén ennek a 0,0004-ed (négy tízezred) részén találtak parlagfű-fertőzöttséget.

Nosza, nyakunkba vettük a környéket, és egy szakember kíséretében elindultunk Nagyatádról találomra. Jelesül keletre, azaz Lábod felé a 68-as főúton. Mindössze 5 km-t kellett megtennünk a város központjából, máris szembetűnő, hatalmas parlagfűvel fertőzött területre bukkantunk. A többit a videóból megtudhatják.

 

Megosztás