Porból és porrá

Tegnap hamvazószerda volt, a lélek és a test felkészült a böjtre, ideje elkezdeni magunkat a jóra trenírozni. Nagyatádon felkerült a hamukereszt a hívők homlokára.

A mai kor embereinek nagy része, persze, nem fogja a hamvazószerdától húsvétig terjedő időszakot szigorú böjttel tölteni, de másféleképpen is lehetséges az önmegtartóztatás.

– A böjt lényege nem az önmegtagadás, inkább múlandó javakról való lemondás – mondta Sándor László, a nagyatádi Szent Kereszt Felmagasztalása Templom plébánosa. – Ez nem feltétlenül az ételt jelenti. Nézzünk magunkba, gondoljunk arra, hogy miben kell fejlődnünk, mi az a tevékenység, amit a normálisnál többet csinálunk, és arról lemondani egy picit.

Aztán van itt még valami: a szavak böjtje. Ez különösen mostanság fontos, amikor a minket folyamatosan körülvevő zaj éjt nappallá téve harsogja a féligazságait, uszít, puhít, megtéveszt, félrevezet és összezavar. Ebben az őrült kavalkádban érdemes spórolni mind a kimondott, mind a meghallgatott szavakkal, majd, ha elég időt töltöttünk el a csendben, utána már csak azokat kimondani, és azokat meghallani, amik tényleg fontosak. 

A templomban elégették a virágvasárnapon megszentelt barkát, a homlokokra felkerült a hamukereszt, ami a mulandóságot jelképezi, hogy ne feledjük: porból lettünk, és porrá leszünk. Más eset nincs. 

(Fotó: Röhrig Dániel)
 

Megosztás