Pszichiátriai betegségek: az emberek harmadát érintik

Ám közülük sokan semmilyen ellátást nem kapnak. Somogyban a nagyatádi pszichiátrián kezelik a legtöbb mentális beteget. Ezért a gyógykezelések elrendelése, ill. felülvizsgálata az itteni bíróságra igen nagy feladatot ró.

A törvény kiemeli: azok a pszichiátriai betegek, akik kérik gyógykezelésüket, hozzáférhessenek ahhoz önkéntes alapon, lakóhelyükhöz minél közelebb és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel. A kevésbé súlyos esetekben a kezelés a járóbeteg rendeléseken, a pszichiátriai gondozókban folyhat. A súlyosabb esetekben szükséges a kórházi nappali vagy bentlakásos ellátás. 
A nagyatádi pszichiátriai fekvőbeteg ellátás felvevő területén a járóbeteg szakellátást a nagyatádi, a barcsi és a marcali pszichiátriai gondozók, a csurgói pszichiátriai szakrendelés és a nagyatádi pszichiátriai osztályok ambulanciái végzik.
A nagyatádi pszichiátriai fekvőbeteg ellátás három rehabilitációs osztálya a belgyógyászati osztályhoz hasonló nyitott osztályos elhelyezési körülményeket biztosít az ott kezelt betegek számára. A nyitott osztályokon önkéntes kezelés esetén – ha a beteg nem kéri – nem szükséges a bírósági felülvizsgálat. 

A bírósági felülvizsgálat akkor szükséges, ha a pszichiátriai betegség heveny mentális zavart és ezáltal közvetlen veszélyeztető magatartást okoz, mely csak pszichiátriai osztályon hárítható el. Ekkor a beteget az észlelő orvos pszichiátriai osztályra utalja. 
A közvetlen veszélyeztető magatartás esetén a beteg alkotmányban garantált szabad önrendelkezési joga átmenetileg korlátozható. A beutalt betegek pszichiátriai osztályos felvételének és kötelező gyógykezelésének indokoltságát vizsgálja felül a bíróság.

A pszichiátriai osztályokon a betegek gyógyszeres kezelése mellett rendkívül fontos a pszichológus által végzett egyéni és csoportos pszichotherápia, a szervezett egyéni és csoportos kreatív és tematikus gyógyító célú foglalkoztatás, a betegek kezelés iránti motivációjának erősítése, betegségükkel kapcsolatos ismereteik bővítése. Az alkoholbetegek heti gyakorisággal találkoznak a felépülésben előrébb tartó, önzetlenül segíteni akaró sorstársaikkal.

Megosztás